Svet
0 ogledov

Dolge vrste, "črni mož" v prednosti

Če želite staviti na zmagovalca, v primeru pologa na Obamo ne boste veliko zaslu Žurnal24 main
Prizor volišč iz države, ki sama sebe razglaša za svetilnik demokracije, je te dni še najbolj podoben dogajanju v kakšni afriški državi. Volivci na oddajo glasu čakajo tudi po šest ur in več.

Trideset od 50 ameriških zveznih držav je volivcem omogočilo predčasno oddajo glasu na voliščih ali po pošti.  Ker je volilni torek delovni dan, se je kar 30 odstotkov upravičencev oziroma 27 milijonov državljanov že odločilo voliti predčasno, to pa marsikje povzroča večstometrske vrste pred ne tako na gosto nasejanimi volišči. Nekateri so se v vrste postavili že več ur pred odprtjem volišč in nato potrpežljivo čakali, da pridejo do volilnega lističa.

Številni imajo precej težav tudi z iskanjem volišča, zato v klicnih centrih neprestano zvonijo telefoni.

 

Zmaga že v žepu

Po javnomnenjskih raziskavah Obama vodi v šestih od osmih zveznih držav, ki bodo odločile zmagovalca. Bolje kot McCainu mu kaže celo v "Bushevih" državah Ohio, Virginia in Nevada.

Če predvolilne ankete držijo, ima Obama v žepu 327 elektorskih glasov, za izvolitev pa jih potrebuje le 270. McCain vseeno ohranja upanje, saj mu zadnje ankete kažejo, da je v nekaterih državah zmanjšal zaostanek le na odstotek ali dva.

Voda na mlin Obami
Oblasti so nad navalom predčasnih volivcev presenečene, analitiki pa predvidevajo, da je precejšnja večina predčasnih volivcev svoj glas oddala demokratskemu predsedniškemu kandidatu Baracku Obami, zato bo moral republikanec John McCain v torek na volišča spraviti precej več volivcev od Obame. Rezultati predčasnega glasovanja bodo sicer znani šele po zaprtju volišč v torek zvečer.


McCain: Demokrati vam bodo vzeli denar
Zadnje ure kampanje sicer oba kandidata preživljata v polni delovni vnemi. Dvainsedemdesetletni McCain je v nedeljo obiskal Pensilvanijo in New Hampshire ter ponavljal, da čuti, da se zadeve premikajo njemu v prid in da bo v torek zmagal. Volivce je pozval, naj ga pošljejo še na eno misijo. V svojih govorih opozarja, da želi Obama zvišati davke in jemati denar tistim, ki so si ga pošteno prislužili. Obenem opozarja na premoč, ki jo bodo imeli demokrati, saj se jim obeta tudi zmaga na volitvah v predstavniški dom, na volitve pa gre tudi tretjina senatorskih stolčkov.

V nedeljo je imel okoli polnoči zborovanje še v Miamiju, danes nadaljuje kampanjo na Floridi, potem gre v Virginijo, Indiano, Novo Mehiko, Nevado in Pensilvanijo. Volitve bo spremljal v Phoenixu v svoji domači Arizoni.

S predčasnih volišč po vseh državi poročajo o dolgih vrstah tistih, ki bi radi oddali svoj glas še pred torkom. © Reuters

 
Obama: Mogoče pa lahko zmagamo
Sedeminštiridesetletni Obama je v nedeljo obiskal Ohio. V Columbusu se je zbrala množica 60.000 ljudi, v Clevelandu pa kar 80.000 ljudi, ki jih je pred govorom Obame ogreval pevec Bruce Springsteen.


Obama si je v Clevelandu prvič doslej privoščil izjavo, da se mu zdi, da bi lahko v torek zmagal. "Množice se večajo in obrazi so nasmejani. Človek začenja misliti, da lahko 4. novembra zmagamo," je dejal Obama. Temnopolti senator iz Illinoisa je iz Ohia odpotoval na Florido, kampanjo pa bo nadaljeval v Severni Karolini, Virginiji in Indiani. Volitve bo spremljal v domačem Chicagu.

Chavez bi se srečal s "črnim možem"
V dogajanje se je vmešal tudi veliki nasprotnik ZDA, venezuelski predsednik Hugo Chavez. Dejal je, da bi se bil pripravljen pogovarjati, če bi v Belo hišo prišel "črni mož". Chavezova izjava pa bi Obami utegnila prej škoditi kot koristiti.

Medtem republikanci vse glasneje omenjajo napačno izbiro podpredsedniške kandidatke Sarah Palin. Čeprav jo je po republikanski konvenciji na začetku septembra podpirala večina državljanov, pa jih danes večina ugotavlja, da se s stališči guvernerke Aljaske in njenimi odzivi ne strinjajo. Mnogim gre v nos tudi njeno domnevno razsipništvo, saj naj bi za obleke in zunanji videz v kampanji porabila kar 150.000 dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.