Svet
33 ogledov

Drama nad Sirijo: Skoraj trk ameriških in ruskih letal

bombniki EPA
Štiri vojaška letala: dve ruski in dve ameriški, so se v soboto nad Sirijo zgrešili takorekoč za las; delilo jih je le okrog deset kilometrov, piše CNN. Putin vse ostreje kritizira ZDA zaradi njihove nepripravljenosti na sodelovanje pri reševanju konflikta.

Po besedah Steva Warrena, predstavnika koalicije proti Islamski državi, ki jo vodijo Združene dražave Amerike, letala so se po skoraj usodnem bližanju oddaljila, incidenta ni bilo. "Odšli so vsak svojo pot," je rekel in hkrati ponovil kritike na račun ruskega posredovanja v Siriji, ki ga je označil za neodgovornega.

Od 80 odstotkov napadov, kolikor jih ZDA verjamejo, da so jih Rusi izvedli v Siriji, naj bi jih bil le del takšnih,da je v resnici ciljal tarče Islamske države. Moskva je medtem priznala, da je cilj zračnih napadov pomoč režimu predsednika al Asada, kljub temu pa ves čas vztrajajo, da so glavni cilji napadov oporišča Islamske države.

Putin: Namesto možganov imajo kašo

Ruski in ameriški predstavniki naj bi se sicer - po poročanju BBC-ja - danes pogovarjali o operacijah v Siriji. "Naši pogovori so profesionalni in konstruktivni, pričakujem, da bomo sprejeli ustrezen dogovor," je pri tem povedal ameriški obrambni minister Ash Carter.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer že včeraj ponovil, da ZDA zavračajo sodelovanje na področju posredovanja v Siriji. Washington je kritiziral predvsem, da ne deli tajnih podatkov glede Sirije. "Nekateri naši partnerji imajo očitno kašo namesto možganov. Kako naj sploh sodelujemo?" se je vprašal Putin in dodal, da Američani v Siriji - ob neuspehu svojih akcij - očitno samo trošijo svoj eksploziv.

Poleg tega je ponovil tudi kritiko ameriške dostave orožja v Sirijo, ki po njegovem mnenju pada v roke ekstremistom. "Priznali so, da iz letal dobavljajo orožje 'Svobodni sirski vojski'. Kje pa je ta vojska? Ne bo to orožje spet pristalo v rokah Islamske države, kot se je to že zgodilo? Kdo garantira, da bo orožje pristalo v pravih rokah," se je vprašal Putin.

Ruski predsednik je še ponovil, da Moskva deluje pizhajajoč iz določil Združenih nareodov in mednarodnega prava, medtem ko koalicija pod vodstvom ZDA tega ne upošteva.

Mobilizacija

Po intenzivnem obstreljevanju ruskih sil v Siriji se medtem tamkajšnja vojska s pomočjo Rusov, Hezbolaha in iranskih vojakov pripravlja na veliko ofenzivo proti Islamski državi, piše Reuters. Potekala naj bi na območju Alepa, ki je v rokah ekstremistov.

V ta namen naj bi, tako Reuters, v Sirijo že prispelo nekaj tistoč iranskih vojakov.

Komentarjev 13
  • Dixon 10:14 15.oktober 2015.

    Rusi in Američani se spet "spopadejo". Res škoda, da nista trčili. Bi bil vsaj mir.

  • dragec 20:01 14.oktober 2015.

    debbu je tvoj ati

  • Fulmmer 16:22 14.oktober 2015.

    Danes sem šel čez Celovško cesto, po Dolenjski cesti je pa en norc divjal, glih tolk da me ni zbil....