Svet
3590 ogledov

Drama pri Šibeniku: Slovenca napadla barakuda, zdravniki se borijo, da bi mu rešili vid

barakuda Profimedia
V bližini otoka Blitvenica je Slovenca med potapljanjem napadla barakuda. Moški je pri tem utrpel hude poškodbe.

Slovenski potapljač je v bližini otočka Blitvenica lovil s podvodno puško. Med lovom se je v njegovo masko zaletela barakuda. Maska je počila in ga huje poškodovala. 

"Moj prijatelj leži v ljubljanski bolnišnici in čaka na operacijo oči, ker se je v masko zataknila riba," je za 24sata povedal slovenski podvodni ribič, ki tudi sam pogosto lovi ribe s podvodno puško v šibeniškem akvatoriju. "Napada ne more opisati, saj je njegovo zdravje zdaj na prvem mestu. Vprašanje je, ali mu bodo zdravniki sploh uspeli rešiti vid. Gre za hudo poškodbo očesa."  

Ko je streljal, je riba napadla

Ekipa slovenskih podvodnih ribičev je zelo izkušena. Ko pridejo na lov, večinoma bivajo na otoku Murter, od koder z gliserji hodijo na lokacije, ki so bogate z ribami. Tako je bilo tudi tokrat. Okolica otoka Blitvenica je namreč priljubljena lokacija za lovljenje rib, piše 24sata.hr. 

Reševalne službe so bile o nesreči obveščene v torek zjutraj. Ob prihodu pomorske policije na kraj so poškodovancu že pomagali delavci luške kapitanije. Moškega so prepeljali na zdravljenje v šibeniško bolnišnico. 

Policija je sporočila, da je potapljača med potapljanjem, ko je streljal s podvodno puško, napadala riba. Po besedah policijske predstavnice niso zaznali elementov prekrška ali kaznivega dejanja. Slovenski državljan je imel vsa potrebna dovoljenja za ribolov. 

Potapljači se zavedajo tveganja

Alen Soldo, profesor na oddelku za morske študije na splitski univerzi, ki je tudi sam podvodni ribič, je dejal, da gre za nenavaden dogodek. Domneva se, da je ribiča napadla ena od treh vrst barakud, ki živijo v Jadranskem morju. "Kolikor vem iz medijev, je očitno, da se je riba samo branila. Vsak, ki se potaplja, se zaveda, da obstaja tveganje, samo vprašanje je, kako se bo vse skupaj odvilo. V tem primeru se je za potapljača končalo slabo. Velikokrat med potapljanjem vidim jate barakud in z njimi načeloma ni težav, so pa na slabem glasu," je pojasnil Soldo.

Ena od vrst barakud je že od nekdaj prisotna v Jadranu, drugi dve pa sta se naselili pred dvajsetimi leti. "Ne vem, katera vrsta ga je napadla, a takoj ko se potopiš, vidiš barakude. Pravilo je preprosto, pošteno znajo ugrizniti, a če se jih vi ne dotikate, se tudi vas ne bodo," je povedal Soldo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 08:28 27.september 2024.

    Če že tako rad streljaš,obstajajo za to tarče ne pa živa bitja.