Svet
4540 ogledov

Drastičen padec temperature morja

Vročina, kopalke, plaža Profimedia
Hrvaški Državni hidrometeorološki zavod ( DHMZ ) je za hrvaške medije potrdil nenaden padec temperature morja pri Dubrovniku. Morje se je ohladilo tudi drugje na Hrvaškem.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je potrdil nenaden padec temperature morja pri Dubrovniku. Temperatura morja v Lapadskem zalivu je padla na 19,1° C, kar je glede na prejšnji tedenski rekord 29,1° C drastičen padec, piše Večernji list.

DHMZ je v sporočilu navedel konkretne razloge za ta padec temperature: "Padec temperature morja za nekaj stopinj Celzija je posledica specifičnih pogojev mikrolokacije, natančneje nanj sta vplivali hitrost in smer vetra, ki je zaradi neurja povzročil ohlajanje morske površine." 

DHMZ je hkrati napovedal posodobitev opreme v Dubrovniku. Do konca leta naj bi mesto dobilo novo bojo v okviru projekta METMONIC. Namen tega projekta je posodobiti mrežo meteoroloških opazovanj po vsej Hrvaški, kar bo omogočilo natančnejše in zanesljivejše meritve.

Dubrovnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Stanje je še toliko bolj presenetljivo, saj so izmerjene velike tedenske spremembe tudi v drugih krajih na hrvaškem morju. Na Mljetu je imelo morje pred enim tednom 28° C , zdaj pa 23° C. V Malinski se je temperatura morja spustila z 28,6 ° C na 25,8 ° C, na Krku pa z 29  °C na 25 °C.

Večernji list navaja tudi izjave svojih bralcev, ki jim sporočajo, da so presenečeni, kako se je morje ohladilo v kratkem času. "Pred časom sem se kopal in morje je bilo zelo toplo, zdaj pa se zdi, kot bi skočil v zimo! Ne morem verjeti, da se je temperatura tako nenadoma spremenila," je povedal bralec v bližini Pelješca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar karjola
    karjola 21:29 27.julij 2024.

    mah,,,bmk za hrvaško. sardinija je zakon. precej cenejše od hrčkov, morje je čisto, domačini in gostinci so dosti bolj prijazni, nikjer te ne nategujejo s parkirnino in še bi lahko naštevala.

  • Ender3 21:05 27.julij 2024.

    Put in, put out kdo bi drugi to počel..