Svet
3 ogledov

Duhovnik: Sarkozyju srčni napad

Odkrite kritike duhovnika na račun predsednika Sarkozyja. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kot je že znano, je Francija začela z deportacijo Romov. Rušijo jim naselja in jih pošiljajo domov v Romunijo in Bolgarijo. Duhovniki programu nasprotujejo.

Francoska duhovščina nasprotuje odločitvi predsednika Nicolasa Sarkozyja, da iz države deportira Rome; rušenju romskih naselij pa je še posebno ostro nasprotoval 71-letni duhovnik Arthur Hervet. Kot je povedal novinarjem, se z molitvijo obrača k Bogu, da bi predsednika zaradi tega doletela "pravična kazen".

"Molim, oprostite mi, da Sarkozy doživi srčni napad,“ je povedal duhovnik cerkve sv. Martina Esquermesa v Lilleju in dodal, da se zoper Rome vodi vojna v pravem pomenu besede. V znak protesta je duhovnik ministru za notranje zadeve tudi vrnil svoje odličje za zasluge.

Mešani odzivi
Že v četrtek in petek so iz Francije v Romunijo in Bolgarijo vrnili 200 ljudi. Šlo naj bi za del programa boja proti kriminalu in nezakonitemu prisiljevanju.

Francoska poteza sproža mešane odzive; če je francoska duhovščina ostro proti, je program pohvalil italijanski minister za notranje zadeve Roberto Maroni. Napovedal je, da bo tudi Italija s strani Evropske unije zahtevala dovoljenje, da izseli Rome, ki živijo od socialne pomoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.