Svet
2 ogledov

Egipt: vojska ne izključuje referenduma

kairo tahrir protesti EPA
Na kairskem trgu Tahrir potekajo množični protesti. Občasno prihaja do spopadov med protestniki in egiptovskimi varnostnimi silami. Medtem je vojaški svet sprejel odstop začasne vlade in nakazal možnost izvedbe referenduma.

Svet se je odločil tudi, da bodo predsedniške volitve pripravili do julija 2012, ter nakazal možnost izvedbe referenduma, na katerem bi ljudje odločali o takojšnjem sestopu vojaškega sveta z oblasti. Izide današnjega kriznega srečanja predstavnikov vrhovnega vojaškega sveta in drugih političnih sil v državi je po televiziji razkril vodja sveta Husein Tantavi.

V nagovoru je tudi sporočil, da se bodo parlamentarne volitve, tako kot je bilo napovedano, začele prihodnji teden. Poleg tega je zagotovil zavezanost oblasti demokratičnemu procesu ter izrazil pripravljenost na razpis referenduma o takojšnjem prenosu oblasti.

"Oborožene sile ne iščejo oblasti ... in so pripravljene takoj sestopiti z oblasti, če je treba, z izvedbo ljudskega referenduma," je dejal.

Spopadi s policijo

Že dopoldne so se na glavnem trgu v Kairu spopadli protestniki in egiptovske varnostne sile. Pri tem naj bi bilo ranjenih najmanj 20 ljudi, ki so jih gumijasti naboji zadeli v obraz.

Množični protest na Tahrirju je za danes sklicalo 38 opozicijskih skupin, da bi na ta način prisilili Vrhovni svet oboroženih sil k oblikovanju "vlade narodne rešitve".

Zahtevajo pa tudi razpis predsedniških volitev do aprila 2012, prenovo notranjega ministrstva ter sojenje vsem obtoženim za nasilje nad protestniki.

Muslimanske bratovščine ne bo

"Protesta milijona za narodno rešitev" se ne namerava udeležiti vplivna Muslimanska bratovščina, ki se ji sicer obeta zmaga na parlamentarnih volitvah prihodnji teden. Visokega predstavnika bratovščine Mohameda al Beltagija so v ponedeljek protestniki celo pregnali s Tahrirja, ker bratovščina ne sodeluje v novih protestih v Egiptu.

Več kot 20 mrtvih

Novo nasilje v državi je v zadnjih treh dneh zahtevalo najmanj 24 življenj, več sto jih je bilo ranjenih. Varnostne sile so protestnike poskušale razgnati s solzivcem, gumijevkami in gumijastimi naboji, ki so jih vojaki po trditvah aktivistov namenoma streljali protestnikom v obraz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.