Svet
26 ogledov

Eksplodiralo na podzemni železnici

Eksplozija na metroju Reševalni pas/Twitter
Tuji mediji poročajo o najmanj deset mrtvih in več ranjenih po eksploziji na podzemni železnici v St. Petersburgu.

Rusko tožilstvo je potrdilo, da je bila današnja eksplozija na vlaku podzemne železnice v Sankt Peterburgu, ki je po podatkih mestnih oblasti zahtevala najmanj 10 življenj, teroristični napad.
Kot poročajo ruski mediji je eksplozivno napravo razneslo na vlaku na postaji Tehnologičeski institut. Po poročanju ruske tiskovne agencije Ria je šlo za doma narejeno eksplozivno napravo, napolnjeno s šrapneli. Kot poroča ruska tiskovna agencija Interfax, so na postaji Ploščad vosstanija našli neeksplodirano bombo.

Ruske televizije so objavile posnetke, na katerih je videti poškodovan vagon podzemne železnice in več trupel, ki so ležala okoli. Postaja je polna dima in slišati je bilo krike. Potnike so z dveh postaj podzemne železnice, Tehnologičeski institut in Senaja ploščad, evakuirali tudi s pomočjo helikopterjev.

Ruske varnostne službe so v preteklosti po lastnih navedbah preprečile teroristične napade na moskovski sistem javnega prometa, ki naj bi jih načrtovali skrajneži. Nekatere med njimi naj bi izurila džihadistična Islamska država.

V mestu se je mudil Putin

Fotografije, objavljene na družbenih omrežjih, kažejo, da je razstrelilo vrata vlaka na podzemni železnici. Druge prikazujejo potnike, ki ležijo na tleh.

Ruska dražvna tiskovna agencija TASS poroča o najmanj desetih mrtvih in še več ranjenih.

Policijski vir je za Reuters povedal: "Eksplodiralo je na postaji podzemne železnice Senaja ploščad ranjenih je več ljudi." Drugi mediji navajajo, da sta se zgodili dve eksploziji, ena na vlaku, v drugem primeru pa naj bi eksplodiral avtomobil bomba.

V mestu se je danes dopoldan mudil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je gostil svojega beloruskega kolega Aleksandra Lukašenka.

Na terenu so reševalne ekipe, šest postaj podzemne železnice so zaprti.

Še na eni postaji so našli eksplozivno sredstvo, ki ga odstranjujejo pirotehniki. Evakuacija je zaključena. Nacionalni komite za boj proti terorizmu je sporočil, da je bila eksplozija le ena.

Človek, ki je bil na vlaku: "Slišali smo močno eksplozijo, nato se je začel valiti rezek dim. Ženskam je postajalo slabo in padale so v nezavest, čeprav smo se pomaknili na konec vagona. Vse to se je dogajalo med vožnjo. Ko je vlak ustavil, smo šele videli razdejanje v vagonu poleg našega. Brez oken, strehe, luči so ugasnile. Eni potniki so odšli sami, drugi so se plazili, spet tretje so odnesli. Žrtev je ogromno."

Več sledi ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Božidar Dinič 13:05 04.april 2017.

    tako kot v sloveniji revščino ha ha ha moji nasprotniki

  • Božidar Dinič 17:24 03.april 2017.

    terorizem je nemogoče izkoreniniti