Svet
6 ogledov

Eksplozija v kemični tovarni

Canberra požar Youtube
V avstralski prestolnici Canberra je zagorelo v kemični tovarni. Zaradi možnosti širjenja strupenih snovi so oblasti ukazale evakuacijo prebivalcev.

Ogenj je zajel kemično tovarno v predmestju Mitchell, v avstralskem glavnem mestu Canberra. Ljudje, ki živijo v bližini tovarne, poročajo, da so slišali več eksplozij in videli ognjene zublje, ki so šinili v nebo. Prebivalce predmestja Mitchell so evakuirali, zaprli so ceste, ki vodijo na območje. Preventivno so zaprli javne in številne zasebne šole na severu mesta.

Gasilci se še vedno borijo z ognjem. Sprva so se bali, da bi se požar lahko razširil na druge dele mesta, a so ga po zadnjih podatkih uspešno omejili. Kljub temu naj bi trajalo do jutri zjutraj, da bodo ogenj v celoti pogasili.

V zraku strupene snovi?

Oblasti so zaradi strahu pred izhajanjem strupenih snovi ukazale evakuacijo predmestja, v katerem se tovarna nahaja, prebivalcem prestolnice pa naročili, naj se zadržujejo v domovih.

Bojijo se namreč, da se skupaj z dimom širijo strupene snovi, med katerimi naj bi bil tudi iperit, bojni plin, ki so ga uporabljali v prvi svetovni vojni. Testi ozračja za zdaj niso pokazali povišanih vrednosti, prav tako ne poročajo, da bi koga sprejeli v bolnišnico.

Se alarm ni sprožil?

Oblasti že preverjajo navedbe nekaterih prebivalcev, da je zatajil obveščevalni sistem. Številni namreč niso prejeli SMS-sporočil, ki bi jim jih morala v primeru požara posredovati za to zadolžena agencija. "Moramo ugotoviti, zakaj nekateri ljudje sporočil niso prejeli. Vemo, da jih več tisoč ljudi je. Očitno pa jih nekateri niso, zato moramo ugotoviti, zakaj se je to zgodilo," je dejala ena vodilnih Katy Gallagher.

Eden od uporabnikov storitve obveščanja je dejal, da sam ni prejel obvestila, medtem ko je njegov sin sporočilo dobil, čeprav je v Benetkah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.