Svet
94 ogledov

Etna znova bruha vulkanski pepel

Ognjenik Etna v Italiji se je v začetku januarja 2012 znova prebudil.
1/8
EPA
Z najvišjega evropskega ognjenika, Etne na Siciliji, se znova dviga dim. Ognjenik se je zopet prebudil in bruha pepel, iz novega kraterja na jugovzhodni strani vrha se vali lava. Izbruhi dima in pepela dosegajo višino pet tisoč metrov nad morjem.

Etna je znova oživela v sredo zvečer. Vulkan dan kasneje bruha pepel, iz novega kraterja na jugovzhodni strani vrha se vali lava.

Vulkan bruha pepel v stolpih, visokih tudi do pet tisoč metrov nad gladino morja, medtem ko se lava iz novega kraterja vali v smeri nenaseljenega območja Valle Del Bove, je sporočil tamkajšnji inštitut za geofiziko in geologijo.

Etna nikoli popolnoma ne zaspi

Etna, visoka 3.295 metrov, je najvišji dejaven ognjenik v Evropi, ravno zaradi svoje aktivnosti in atraktivnih izbruhov pa je priljubljena turistična destinacija. Zaradi izbruhov vulkana, ki lahko trajajo tudi več dni, se oblasti pogosto odločijo za zaprtje tamkajšnjega letališča. Tokrat letališča (še) niso zaprli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.