Svet
1 ogledov

Evro, pokojnine, oboje?

Aleksis Cipras Reuters
Grčija. V nedeljo “usodne” volitve, po katerih bo Grčija ne glede na izid najbrž obdržala evro.

Ne glede na to, kdo bo zmagal na grških volitvah, bo Grčija najverjetneje ostala v evroobmočju,” ocenjuje Kruno Abramovič, predsednik uprave NLB Skladov. Pogodba namreč ne omogoča, da bi kako državo vrgli ven, sami pa si sodeč po anketah tega ne želijo, saj kar 80 odstotkov Grkov želi ohraniti evro.

Se bodo odrekli pomoči?

V nedeljo bodo v Grčiji že druge volitve v dobrem mesecu. Po volitvah, ki so bile 6. maja, jim namreč ni uspelo sestaviti vlade. Zdaj se zmaga po javnomnenjskih raziskavah obeta radikalni levičarski stranki Siriza, ki jo vodi Aleksis Cipras. Ta ostro nasprotuje varčevalnim ukrepom, ti pa so pogoj za pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada.

Če bi pomoč ustavili in ne bi uvedli drahme, Grčija ne bi imela dovolj denarja za proračunske izdatke, najverjetneje pa bi bile najbolj na udaru plače javnih uslužbencev in pokojnine, saj Grčija ne more sama tiskati 
denarja.

Imetniki grških obveznic so se z izgubami že sprijaznili. Kot je povedal Blaž Hribar, vodja analiz v NLB Skladih, so že ob zamenjavi obveznic sprejeli 70-odstotno izgubo. Tudi nove desetletne obveznice pa kotirajo z zahtevanim donosom okrog 28 odstotkov, kar odraža oceno vlagateljev, da zelo verjetno ne bodo poplačane.

Komentarjev 2
  • Dejan Kodrič 11:50 15.junij 2012.

    http://wearechange.si/nigel-farage-razbijte-evro-vrnite-ljudem-dostojanstvo/

  • mirko 08:54 15.junij 2012.

    Seveda lahko Grki obdržijo evro, vendar se bo njihov življenjski standard ravno tako spustil na nivo zmožnosti njihovega gospodarstva saj ne bo več tujih kreditov. Odhodki proračuna se bodo morali izenačit z prihodki, to pa pomeni točno tolikšni padec standarda ...prikaži veča kot če bi uvedli svojo lastno valuto. Pravzaprav bi bilo veliko boljše za grško gospodarstvo, če bi uvedli svojo lastno valuto. Sedaj mora gospodarstvo za investicijski kredit plačevat drage obresti bankam, ker je preveč posrednikov med Izvorom evra ( ECB) in končnim uporabnikom (gospodarstvo), in vsi ti se lepo živijo od zaračunanih obresti. V primeru, da država sama tiska denar, pa lahko vlagajo v svojo infrastrukturo brez kakršnih koli obresti kreditodajalcev.