Svet
4676 ogledov

Kmalu prepoved plastičnih kozarcev, slamic in pribora

Plastične slamice kozarci
1/2
V Bruslju so potrdili, da pripravljajo predlog, s katerim bi na območju Evropske unije med drugim prepovedali prodajo plastičnih slamic in pribora.

Predlog prepovedi naj bi se na mizi evropskih komisarjev znašel še ta mesec.

Pripravljavci dokumenta poudarjajo, da so zaradi funkcionalnosti in nizkih stroškov plastični izdelki dandanes pristojni praktično povsod.

Evropska komisija se je, kot kaže, zdaj odločila narediti konec plastičnim izdelkom za enkratno uporabo, prav to je namreč cilj direktive, ki je v minulih dneh pricurljala v javnost.

Države članice bodo, če bo predlog obveljal, morale pravila uvesti v svoj pravni red in oblikovati sankcije za kršitelje, ki bodo morale biti učinkovite in ljudi odvračati od uporabe plastičnih izdelkov.

Podrobnosti predloga še niso dodelane, po nekaterih podatkih naj bi komisija prepovedala tudi plastične kozarce in pribor.

Plastične slamice kozarci | Avtor: Profimedia Profimedia

Predstavniki Zelenih v Evropskem parlamentu poudarjajo, da so načrti komisije za omejitev plastičnih izdelkov za enkratno uporabo dobrodošli, a da premalo pozornosti posvečajo njihovi reciklaži.

Predstavniki industrije, ki sporne izdelke proizvaja, so seveda nastrojeni proti predlogu, na kritiko pa je naletel tudi pri drugih predstavnikih okoljevarstvenih organizacij.

"Če želimo zmanjšati količino plastičnih odpadkov, samo prepoved uporabe plastičnih slamic in pribora za enkratno uporabo ne bo zadostovala," poudarja Hennih Wilts, vodja oddelka za krožno gospodarstvo na inštitutu za podnebje, okolje in energijo v Wuppertalu in dodaja: "Če slamice in pribor primerjamo s 26 milijoni ton plastičnih odpadkov, ugotovimo, da predstavljajo zelo majhen delež."

Tudi drugi nemški okoljevarstveniki poudarjajo, da glavno težavo pri onesnaževanju s plastiko predstavlja plastična embalaža in da popolna prepoved le enega ali dveh izdelkov ne bo prinesla rezultatov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar ecipeci
    ecipeci 23:48 23.maj 2018.

    Kaj pa mi, ki jih imamo na zalogo za kakih 20-30 let? 😂

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 16:41 23.maj 2018.

    Ja ja zelo pomembno.Prihaja horda migrantov ki nas bo zbrisala iz eu.To je pomembno Nagnat tole gamad nazaj.

  • Snežinko 07:45 23.maj 2018.

    Kot piše v zadnjem odstavku. Prepovedati je treba plastsične STEKLENICE, ne pa pribor in slamice. Kot ponavadi se spet začenja na dnu, tam, kjer bo narejena najmanjša škoda za proizvajalce, skeb za okolje pa je seveda samo farsa. Kje so ...prikaži več časi, ko smo steklenice pridno nosili nazaj v trgovino? Aja, preleni smo za to, tako mi kot trgovci, ki imajo potem samo stroške s skaldiščenjem in vračanjem praznih steklenic, pa tudi proizvajalci, saj jih je treba prati...