Svet
12337 ogledov

Evropske volitve: V parlament se je prebil tudi 24-letni vplivnež

evropska unija, volitve, dezinformacije Profimedia
Glede na prvo projekcijo na evropskih volitvah zmagala EPP s 181 poslanci, sledijo socialisti s 135 in liberalci z 82.

Francija; Poraz za Macrona, ki je razpustil parlament

Na evropskih volitvah v Franciji je prepričljivo zmagal skrajno desni Nacionalni zbor, ki se mu glede na volilne napovedi javnomnenjskih inštitutov obeta več kot 30 odstotkov glasov. Stranka naj bi osvojila še enkrat tolikšno podporo kot zavezništvo na čelu s stranko Preporod predsednika Emmanuela Macrona. Macron je po porazu razpustil parlament.

Nemčija: Slavje opozicije

Na današnjih evropskih volitvah v Nemčiji so glede na izide vzporednih volitev, objavljene po zaprtju volišč, zmagali opozicijski krščanski demokrati (CDU) s 23,5 odstotka glasov, na drugem mestu je skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) s 16,5-odstotno podporo, na tretjem pa socialdemokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza s 14 odstotki.

Olaf Scholz | Avtor: Epa Epa
Avstrija: Vzpon skrajne desnice

V Avstriji so na evropskih volitvah zmagali skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) s 27 odstotki glasov, kažejo izidi vzporednih volitev, objavljeni po zaprtju volišč ob 17. uri. Na drugem mestu je vladajoča ljudska stranka (ÖVP) s 23,5 odstotka, tesno pa jim sledijo socialdemokrati (SPÖ) s 23-odstotno podporo, poročajo avstrijski mediji.

Za Zelene in liberalni Neos je glede na vzporedne volitve glasovalo po 10,5 odstotka Avstrijcev.

Hrvaška: Tesno za HDZ še SDP

Na Hrvaškem je na evropskih volitvah s 33,7 odstotka glasov slavila vladajoča stranka HDZ, sledi ji levosredinska SDP s 27,8 odstotka glasov, kažejo izidi vzporednih volitev. V Evropski parlament se bosta uvrstili tudi stranki Domovinsko gibanje z 8,6 odstotka glasov in Zmoremo! s 5,8 odstotka glasov, poročajo hrvaški mediji.

Španija: Desnica pred socialisti

V Španiji je glede na izide vzporednih volitev z 32,4 odstotka glasov tesno zmagala desnosredinska Ljudska stranka (PP), s 30,2 odstotka pa ji sledijo vladajoči socialisti (PSOE). Na tretjem mestu je skrajno desna stranka Vox z 10,4 odstotka glasov, ki je enako kot PP izboljšala svoj rezultat iz leta 2019.

Evropske volitve v Španiji | Avtor: Profimedia Profimedia
Finska: Za presenečenje poskrbelo Levo zavezništvo

Na Finskem je glede na 60 odstotkov preštetih glasov zmagovalka evropskih volitev vladajoča konservativna Stranka nacionalne koalicije (NCP) premierja Petterija Orpa, ki naj bi dobila štiri od 15 sedežev v Evropskem parlamentu. Za presenečenje večera pa velja Levo zavezništvo, ki se mu obetajo trije mandati, dva več kot doslej.

Grčija: Zmaga vladajoče stranke

Na današnjih evropskih volitvah v Grčiji je glede na izide vzporednih volitev z okoli 30 odstotki glasov zmagala vladajoča konservativna stranka Nova demokracija (ND). Drugo mesto je osvojila glavna opozicijska stranka, levičarska Siriza s približno 16 odstotki glasov, tretje pa socialistična stranka Pasok z okoli 12 odstotki.

Bolgarija: Zmagala stranka nekdanjega premiera

V Bolgariji je danes tako na predčasnih parlamentarnih kot na evropskih volitvah največ glasov dobila konservativna stranka Gerb nekdanjega premiera Bojka Borisova, kaže javnomnenjska raziskava agencije Gallup, objavljena po zaprtju volišč.

Romunija: Slavila vladajoča koalicija

Na današnjih evropskih volitvah v Romuniji je glede na izide vzporednih volitev z okoli 53 odstotki glasov slavila vladajoča koalicija, ki jo tvorita levosredinska Socialdemokratka stranka (PSD) in desnosredinska Nacionalna liberalna stranka (PNL). Drugo mesto je osvojilo nacionalistično Zavezništvo za enotnost Romunov (AUR) s 16 odstotki.

Ciper: 24-letni vplivnež na tretjem mestu

Na evropskih volitvah na Cipru so največ glasov, 25 odstotkov, glede na vzporedne volitve dobili desnosredinski krščanski demokrati (Disy), na drugem mestu je leva stranka Akel s 23 odstotki. Velik uspeh je dosegel 24-letni vplivnež Fidias Panajiotu, ki je osvojil med 16 in 18 odstotkov glasov, s tem pa tretje mesto med strankami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fidias Panayiotou (@fidias0)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 15:35 10.junij 2024.

    Bistveno je, ali je dotični desničar/levičar gnida od človeka ali ne. V drugem primeru ni problemov, v prvem pa vedno.

  • AnGus 22:01 09.junij 2024.

    "Avstrija: Vzpon skrajne desnice" FPÖ da je skrajna desnica? Kaj pa naj bi sploh pomenilo 'skrajna desnica'? Po konotaciji sodeč enačite to z neonacističnimi strankami. Ki so v Avstriji prepovedane. Wiederbetätigung se reče temu. Imate malo pomešane pojme, za vas ...prikaži več je vse, kar je desno od sredine, skrajna desnica.