Svet
64 ogledov

FBI išče odgovor na ključno vprašanje: Kako je prišel na streho?

Donald Trump na strankarski konvenciji v Milwaukeeju Profimedia Donald Trump na strankarski konvenciji v Milwaukeeju.
Ameriška zvezna policija FBI nadaljuje preiskavo poskusa atentata na Donalda Trumpa.

Med drugim je dobila dostop do podatkov na telefonu 20-letnega strelca Thomasa Crooksa, vendar na njem ni našla ničesar, kar bi govorilo o motivu za sobotni strelski napad na bivšega predsednika ZDA, poročajo ameriški mediji.

Trump je bil v napadu lažje ranjen, umrl pa je gasilec, ki se je z družino udeležil Trumpovega predvolilnega zborovanja v kraju Butler v Pensilvaniji. New York Post poroča, da je predsednik ZDA Joe Biden poskušal poklicati vdovo ubitega, vendar je ta zavrnila telefonski klic. Povedala pa je, da je Trump še ni skušal poklicati.

donald trump poskus atetntata pennyslvynia | Avtor: Epa Epa

Pomanjkljivo varovanje

Preiskavo pomanjkljivosti pri zavarovanju Trumpovega zborovanja so po poročanju New York Timesa sprožili trije kongresni odbori. Skušali bodo najti odgovor na vprašanje, kako se je lahko strelec s puško povzpel na streho poslopja, ki je bilo od Trumpovega odra oddaljeno manj kot 150 metrov.

Tajna služba trdi, da je bila za območje, kjer je bilo poslopje, odgovorna lokalna policija, kar pa ogorčenja med ameriškimi politiki in komentatorji obeh strani ni zmanjšalo. Krovna organizacija, ki skrbi za varnost predsednikov in kandidatov ter nekdanjih predsednikov, je pač tajna služba.

donald trump poskus atentata | Avtor: Epa Epa

Teorije zarote

Medtem se še naprej širijo razne teorije zarote, pri čemer nekateri podporniki Trumpa odgovornost za incident pripisujejo Bidnu, nekateri demokrati pa vztrajajo, da je šlo za zrežirano predstavo, da si Trump izboljša možnosti za izvolitev na položaj predsednika.

Vrstijo se tudi pozivi, naj tajna služba zavaruje tudi neodvisnega predsedniškega kandidata Roberta Kennedyja mlajšega. Družina Kennedy se je doslej soočila z dvema atentatoma. Predsednik John F. Kennedy je bil ubit leta 1963, njegov brat Robert pa leta 1968 med predsedniško kampanjo.

FBI nima dokazov, da bi šlo za zaroto in meni, da je Crooks, ki ga nekdanji sošolci iz srednje šole opisujejo kot samotarja in čudaka, deloval sam. Registriran je bil kot republikanski volivec, čeprav je enkrat nakazal 15 dolarjev organizaciji, ki podpira Bidna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Nelaži 20:44 16.julij 2024.

    še naši policaji bolje varujejo VIP osebe. Vse je bila "nameštaljka" celo ekipa okoli Trumpa so bili amaterji. Guverner Pensilvanije Josh Shapiro nosi veliko odgovornost pri tem poizkusu atentata vendar sem prepričan, da se mu ne bo zgodilo nič. Če ...prikaži veče bodo našli kroglo bodo ugotovili, da ta ki je zadela Trumpa ni bila iz puške kruksa pravijo eksperti.

  • Ender3 19:54 16.julij 2024.

    A dronov pa ne poznajo?..Če nisi proaktiven se zgodi to, kar se je zgodilo. Scenarij se ni odigral po scenariju..Atentator pa je postal kolateralna škoda tistih, ki so o tem odločali..