Svet
565 ogledov

Francija na razpotju - kako daleč v desno bo zavila?

Volitve v Franciji Profimedia
V Franciji manj kot mesec po presenetljivi najavi potekajo predčasne parlamentarne volitve, s katerimi je želel predsednik Macron ustaviti pohod desnice. A očitno bo stranki Marie Le Pen uspel prvi prevzem oblasti.

Francozi se danes odpravljajo na prvi krog predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih je predsednik Emmanuel Macron sklical po porazu svoje stranke na evropskih volitvah. Prepričljive zmage se nadeja skrajna desnica, vladajoči sredinski tabor pa prehiteva tudi združena levica. Dokončni odgovor o novi sestavi parlamenta bo dal drugi krog 7. julija.

Macron je sklic novih volitev le dve leti po zadnjih utemeljil z željo, da država dobi jasno večino in da po prepričljivi zmagi skrajne desnice na evropskih volitvah ustavi njen pohod na oblast. A po doslej najboljšem rezultatu za Nacionalni zbor (RN), ki ga je 9. junija podprlo več kot 30 odstotkov volivcev, se tej stranki zmaga nasmiha tudi na nacionalnih volitvah.

Ankete stranki, ki jo vodi Marie Le Pen, napovedujejo okrog 36 odstotkov podpore, levemu zavezništvu Nova ljudska fronta 28, Macronovi sredinski liberalni koaliciji Skupaj pa približno 20 odstotkov.

Volitve v Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako se bo ta podpora izrazila v poslanskih sedežih, bo znano šele po drugem krogu volitev. Vanj se v primeru, da nihče od kandidatov ne osvoji 50 odstotkov glasov, uvrstita dva najbolje uvrščena in še vsak morebitni kandidat, ki bi zbral podporo vsaj 12,5 odstotka registriranih volivcev.

Ker je pričakovati visoko udeležbo - volitev se glede na ankete nameravata udeležiti skoraj dve tretjini volivcev - bi to lahko pomenilo več dodatnih kandidatov v drugem krogu.

Bo imela stranka Le Penove celo absolutno večino?

Projekcije tudi po drugem krogu relativno večino sedežev v 577- članskem parlamentu napovedujejo RN, pojavljajo se ocene, da ni izključena niti absolutna večina. Strankin kandidat za premierja Jordan Bardella je napovedal, da bo le v tem primeru oblikoval vlado.

Glede na trenutne obete se v Franciji zdi precej verjetna možnost nove kohabitacije - sodelovanja predsednika in premierja iz različnih taborov.

Volišča bodo odprta od 8. do 20. ure, ko je pričakovati tudi prve napovedi izidov.

Volitve v Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 07:56 01.julij 2024.

    Prej zavoj od skrajne levice proti sredini, daleč je še do 'žlahtne' desnice, kaj šele do skrajne desnice. Sicer pa je tole kupčkanje leve in desne kamarile pretežno sama laž. Vsi tile današnji bruseljski 'odgovorneži' so postali ameriški hlapci, ki ...prikaži večki tule nas streljajo v kolena, da nam je vedno slabše (kdor ob poplavi 'jedrnih pametovanj' to sploh še utegne opaziti) - ob tem pa pridigajo, da moramo biti odgovorni. Smo Evropejci popolnoma izgubili lastno pamet ali pa morda jaj*ca ?

  • Ender3 12:38 30.junij 2024.

    To bo voda na mlin Putinu..