Svet
54 ogledov

Fukušima: izguba kot slovenski proračun

Takole se je predsednik Tepca Masataka Shimizu skupaj z vodilnimi v podjetju kon Žurnal24 main
Tepco, ki ima v lasti jedrsko elektrarno Fukušima, je poslovno leto, ki je trajalo do marca, zaključil z 10,7 milijarde evrov izgube. Predsednik podjetja prevzel odgovornost in odstopil.

Japonski upravljavec jedrskih elektrarn, Tokyo Electric Power Co (Tepco), je v minulem poslovnem letu, ki se je zaključilo marca, ustvaril 1.250 milijard jenov (10,7 milijarde evrov) izgube. Gre za najvišjo izgubo v zgodovini podjetja, zaradi katere je svoj odstop danes podal njegov predsednik Masataka Shimizu.

Izguba je primerljiva z za letos predvidenimi odhodki celotnega slovenskega proračuna, ki znaša dobrih 10 milijard evrov.

Prevzel odgovornost
Predsednik Tepca se je na novinarski konferenci v Tokiu opravičil in dejal, da prevzema odgovornost za najhujšo jedrsko nesrečo po Černobilu pred 25 leti. "Želel sem prevzeti odgovornost in zadevo simbolno pripeljati do konca," je dejal. "Delamo vse, kar je v naši moči, za razrešitev krize," poroča STA.

Shimizuja bo po junijski skupščini na čelu družbe nasledil dosedanji upravni direktor Tepca Toshio Nishizawa. Ta je v nagovoru novinarjem dejal, da vodenje družbe v teh težkih časih razume kot svojo "usodo", ter zatrdil, da bo naredil vse, da dokončno zaključijo s posledicami nesreče.

Jedrsko elektrarno v Fukušimi je poškodoval cunami, ki ga je 11. marca sprožil silovit potres. Iz pregretih reaktorjev od takrat iztekajo radioaktivne snovi, prizadevanja za prevzem nadzora nad situacijo pa se bodo po načrtih zavlekla v prihodnje leto.

Še v prejšnjem poslovnem letu čez milijardo dobička
Nesreča je močno prizadela tudi poslovanje Tepca, ki je zdrsnil v izgubo, potem ko je imel v letu poprej 1,1 milijarde evrov dobička, poročajo tuje tiskovne agencije.

To je sicer komaj začetek rdečih števil za Tepco, ki bo med drugim moral izplačati odškodnine v nesreči prizadetim posameznikom, podjetjem in kmetom. Ob tem mora plačati še za stroške reševanja situacije ter za zagotavljanje nadomestnih virov energije, poroča STA.

Pomagala bo tudi vlada
Pred dnevi je Tepco japonsko vlado zaprosil za finančno pomoč pri izplačilu odškodnin, da bi podjetje lahko še naprej delovalo in bi se izognili težavam pri oskrbi z energijo. Vlada je takrat sporočila, da mora Tepco v zameno za državno pomoč izvesti obsežno prestrukturiranje.

Medtem pa se nadaljujejo kritike, da je bil Tepco nepripravljen na možnost katastrofe ter da so v času po izbruhu krize delovali prepočasi in premalo transparentno, še poroča agencija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.