Svet
6 ogledov

Gadafi s silo na vzhod Libije

Gadafi se je že nekajkrat zavzel za premirje in razglasil prekinitev ognja, ki p Žurnal24 main
Tožilec mednarodnega kazenskega sodišča Luis Moreno-Ocampo napovedal preiskavo dogodkov v Libiji. Vladna letala bombardirajo mesta v rokah upornikov.
Svet mora razumeti. Leta 1977 sem predal oblast ljudstvu in se umaknil v šotor.
Moamer Gadafi

Tožilci Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu bodo začeli uradno preiskavo morebitnih zločinov proti človečnosti v Libiji.

To je danes sporočil glavni tožilec Luis Moreno-Ocampo. Za to so se odločili na podlagi razpoložnljivih podatkov, ki kažejo na to, da so sile zveste Moamerju Gadafiju napadale civiliste in s tem morda zagrešile zločine proti človečnosti.

Da letala libijske vojske bombardirajo mesta pod nadzorom upornikov proti režimu Gadafija je danes sicer potrdila tudi ekipa ameriške televizijske hiše CNN.

Iz ene od bolnišnic na bombandiranem področju, so za CNN potrdili štiri nove smrtne žrtve, v bolnišnici pa oskrbujejo 23 ranjenih.

Po podatkih prebivalcev Brege, ki so jo zadeli bombni izstrelki, je opoziciji uspelo ohraniti nadzor nad mestom in izriniti vladne kopenske sile.

Kavelj 22: Ne more razpustiti parlamenta, če ga ni
Libijski voditelj Gadafi je danes povedal, da bo dovolil mednarodno preiskavo dogodkov v Libiji, in dodal, da se ZN odločajo na podlagi "stoodstotno napačnih informacij".

"Moamer Gadafi ni predsednik, ki lahko odstopi. Nima niti parlamenta, ki bi ga lahko razpustil," je danes povedal libijski voditelj in sebe naslavljal v tretji osebi.

"Nimam pozicije, s katere bi lahko odstopil. Libijski sistem je ljudski sistem in nihče ne more iti proti vladavini ljudi. Ljudje lahko izberejo voditelje po lastni volji," je še povedal.

Ofenziva proti upornikom
Gadafi je sicer začel z napadi na območje, ki so ga protivladni protestniki ob začetku libijske vstaje osvobodili najprej. Dopisnik BBC-ja John Simpson, ki je v bližini mesta Ajdabiya, je dejal, da se proti mestu premika konvoj stotih vojaških vozil.

Mestne straže so medtem v polni pripravljenosti in pričakujejo napad z Gadafijevimi silami. Libijski voditelj je sicer v zadnjih štirinajstih dneh izgubil nadzor nad večjim delom države.

Možnost Gadafijevega "obupanega" koraka

"Obstaja realna možnost, da bi lahko Gadafi na koncu naredil obupan korak, da bi se osvobodil iz kletke, v kateri se je znašel,"
je na italijanski televiziji dejal minister Paolo Romani.

Slednji je to odgovoril na vprašanja novinarjev, ali bi se morali v Italiji bati, da bi Gadafi storil kaj ekstremnega in obupanega, kot na primer bombardiral naftna polja.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je sicer opozoril, da se razmere na libijsko-tunizijski meji približujejo kritični točki.

Pred nasiljem libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju zvestih privržencev je Libijo doslej zapustilo več kot sto tisoč ljudi, samo nasilje v Libiji pa naj bi po ocenah ZN zahtevalo najmanj tisoč smrtnih žrtev.

Romani je dejal, da za zdaj ne obstaja nevarnost za italijansko naftno in plinsko industrijo. Italija iz Libije uvozi 24 odstotkov nafte in 12 odstotkov plina.

"Mislim, da je oskrba s plinom in nafto celo bolj stabilna kot pred nekaj dnevi,"
je še dejal.

Zahod neenoten glede vojaškega posredovanja
Ameriški obrambni minister Robert Gates je na novinarski konferenci v Washingtonu, na kateri je sodeloval tudi poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske, admiral Mike Mullen, v torek zvečer dejal, da na Zahodu ni soglasja glede morebitnega posredovanja Nata v Libiji in da bi bila razglasitev prepovedi preletov nad Libijo "izjemno zapletena".

Eden od zagovornikov prepovedi preletov je britanski premier David Cameron, ki meni, da je nesprejemljivo, da Gadafi lastne ljudi ubija z uporabo letal in helikopterjev.

Po oceni Londona za prepoved preletov ni potreben mandat Združenih narodov, čeprav je novi francoski zunanji minister Alain Juppe zavrnil kakršnokoli vojaško posredovanje brez mandata ZN. Skeptična ostaja tudi Rusija.

"Natovo posredovanje v Libiji bi bilo lahko izredno kontraproduktivno v očeh arabske javnosti," je dejal Juppe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.