Svet
1 ogledov

Gobezdavi Bush bi pisal knjigo

Med prvimi se je odzval George Bush mlajši. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški predsednik v odhajanju George Bush obžaluje nekatere svoje nepremišljene izjave v preteklosti. Po predaji dolžnosti se vrača v Teksas, razmišlja tudi o pisateljevanju.

V torkovem intervjuju za CNN je povedal, da bi se moral kar nekajkrat v zadnjih osmih letih ugrizniti v jezik. Tako mu je najbolj žal za izjavo kmalu po napadih 11. septembra 2001, ko je dejal, da za Osamo bin Ladna velja staro reklo na Divjem zahodu: "Išče se živ ali mrtev." Zaradi tega ga je okarala celo njegova žena Laura. Prav tako danes ne bi ponovil besed iz leta 2003, ko je govoril o iraških upornikih, ki napadajo ameriške čete. "Kar izzivajte," so bile samozavestne besede, ki so namnožile število krst na poti iz Iraka v ZDA.

 
 

Pogrešal bom vlogo vrhovnega poveljnika tako čudovite skupine mož in žena, teh, ki nosijo uniformo ameriške vojske.

George W. Bush

 
Tudi dogodek z letalonosilke Abraham Lincoln, na kateri je 1. maja 2003 razglasil konec glavnih vojaških operacij v Iraku, Bushu ni v ponos. "Tam so imeli razobešen napis 'Misija končana', ki se je nanašal na končanje operacije posadke letalonosilke, nekateri pa so ga tolmačili kot konec vojne v Iraku, čeprav sam nisem bil med njimi."

Obama je želel videti spalnice
Bush je še povedal, da je po zmagi Baracka Obame poklical svojega predhodnika Billa Clintona in se mu zahvalil za preteklo pomoč. Glede ponedeljkovega sestanka z Obamo v Beli hiši pa je Bush dejal, da je prihodnjega predsednika zelo zanimala razporeditev prostorov v rezidenci ameriškega predsednika. "Želel je videti, kje bosta spali njegovi dve hčerki. Možakar bo v Belo hišo vsekakor prinesel družinsko vzdušje. Prepričan sem, da ima na prvem mestu družino in da je dober oče. To bo pomemben del njegovega predsednikovanja," je o Obami še dejal Bush, ki meni, da je izvolitev temnopoltega demokrata dobra za ZDA in zgodovinski dogodek brez primere.

 

McCain spi kot majhen otrok

Poraženec na volitvah republikanec John McCain je v nastopu v oddaji Tonight Show Jaya Lena izključil možnost vnovične kandidature. Sarah Palin je napovedal pomembno vlogo v prihodnosti, glede lastnega sprejemanja poraza pa je v šali dejal, da po volitvah spi kot dojenček – zbudi se vsaki dve uri in joče.

Bush bo po 20. januarju, ko bo po osmih letih zapustil Belo hišo, odšel na svoj ranč v Teksas. "Pogrešam Teksas, ljubim Teksas, tam imam veliko prijateljev," je dejal 62-letni predsednik, ki za zdaj še nima veliko načrtov za prihodnost. "Mogoče bom napisal knjigo," pravi niti doma, še manj pa v tujini priljubljeni predsednik."Želel bi, da ljudje spoznajo, kako sem se počutil, ko sem moral sprejemati nekatere težke odločitve. Želim, da spoznajo resnico, kako je bilo sedeti v Ovalni pisarni."

Opotekajočega bo nadomestil upornik
Pripadniki ameriške tajne službe za svoje varovance, to je predsednike ZDA in njihove družinske člane, namesto pravih uporabljajo posebna skrivna imena. Novoizvoljeni predsednik Barack Obama je tako že krščen za "odpadnika", žena Michelle se v žargonu agentov imenuje "Renaissance" (preporod), hčerki Malia in Sasha pa "Radiance" (sijaj, žarek) oziroma "Rosebud" (cvet vrtnice).

John McCain (levo) v prvem TV intervjuju po porazu ni pozabil na humorne vložke. © Reuters

 
Posebna skrivna imena, ki že dolgo niso več skrivna, si izmišlja posebna agencija Bele hiše – Agencija za komunikacije. V poštev so prišla, ko radijske komunikacije še ni bilo mogoče tako učinkovito zavarovati kot danes, izvor pa naj bi segal v čase predsednika Harryja Trumana, ki so ga poimenovali "general". Imena naj bi bila preprosta in lahko razumljiva ter izgovorljiva. Dosedanjega predsednika Busha so imenovali "Tumbler". Beseda ima dva pomena – posoda za mešanje alkoholnih pijač ter opotekajoča se oseba. Nekdanji predsednik Bill Clinton je nosil naziv "Eagle" (orel).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.