Svet
15 ogledov

Gospodinja in carica v eni osebi

Koliko je v resnici stara Svetlana, ve le malo ljudi. Žurnal24 main
Svetlana Medvedjeva, nova ruska carica, je vsaj v javnosti popolno nasprotje svojega moža Dmitrija. Kdo je torej ženska, zaradi katere je Dmitrij pozabil na šolo?

Žena novega ruskega predsednika se pred televizijskimi kamerami in fotografskimi aparati znajde precej bolje od njega, medtem ko je doma pravi šef Dmitrij. V tem pogledu ima par ravno obrnjene vloge kot pri Vladimirju Putinu in njegovi ženi Ljudmili. Medtem ko se je Putin v javnosti vedel kot hollywoodski zvezdnik, pa je bila novica dneva v ruskih medijih že, če se je v javnosti pojavila tudi Ljudmila.

Svetlanina natančna starost je skoraj tako varovana skrivnost kot šifre za aktiviranje jedrskih konic, ugiba pa se, da je iste starosti kot njen mož. Triinštiridesetletni Dmitrij in Svetlana se poznata že iz otroštva, par pa sta postala pri štirinajstih. Svetlolasa Svetlana je pripovedovala, kako ji je dvorilo veliko glasnih in nasilnih mladcev, a jo je pritegnil prav tihi in bojazljivi Dmitrij. "Sveta je prišla v moje življenje in nenadoma sem popolnoma prenehal misliti na šolo," priznava Medvedjev. "Veliko zabavneje je bilo na sprehodih z bodočo ženo kot pa sedeti pred knjigami."

Ostati je morala za štedilnikom
Tudi v študentskih letih sta si ostala blizu. Medtem ko je Dmitrij v rodnem St. Petersburgu študiral pravo, se je ona le nekaj ulic stran urila v ekonomiji. Poročila sta se leta 1989, leta 1996 pa se jima je rodil sin Ilja. Kljub diplomi iz ekonomije pa je patriarhalno naravnani Dmitrij od Svetlane zahteval, naj ostane doma kot gospodinja. "Razložil sem ji, da je za družino
bolje , če žena ostane doma," je pojasnil Dmitrij, ki je mimogrede velik navdušenec nad zahodnim rockom, predvsem v njegovi mladosti v Rusiji prepovedano skupino Deep Purple.

Kljub temu postavna in pogosto nasmejana blondinka še zdaleč ne namerava ostati pod ključem, njeni apetiti pa segajo precej višje v ruski družbi kot pa zgolj skrbeti za Iljo ali družinskega mačka Dorofeja.

 

Dmitrij in Svetlana ob nedavnem prevzemu predsedniških poslov. © Reuters

 
Družabno življenje ima v krvi
Družabno Svetlano je tako mogoče velikokrat srečati na različnih dogodkih, kot so zabave ali modne revije. Znana je tudi po promoviranju ruskih izdelkov in po oblekah, ki jih kreirajo najbolj znani ruski oblikovalci. Rada ima potovanja in je vneta pravoslavka. Med drugim sodeluje v posebni komisiji ruskega patriarha, ki si prizadeva za okrepitev duhovnih vrednot med rusko mladino. Tisti, ki so ji blizu, jo opisujejo kot močno in gospodovalno žensko. Med njenimi prijatelji so nekatera največja imena iz ruskega omikanega sveta.


V prihodnjih mesecih in letih bo zato zagotovo še hvaležna tarča paparacev. Nekateri jo zaradi njene karizme že primerjajo z Raiso Gorbačov, ženo poslednjega sovjetskega voditelja Mihaila. Morda ni naključje, da so nekoč živeli kot sosedje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.