Svet
4633 ogledov

Grozljivo: Najel je 80 moških, da so posilili njegovo ženo, vse je posnel

Posilstvo Profimedia
71-letnemu Dominiqueu Pélicotu sodijo skupaj s 50 drugimi moškimi zaradi več let trajajoče zlorabe njegove žene na domu para v Provansi.

V Franciji se je začelo sojenje možu, ki je domnevno omamil svojo ženo in tekom desetletja povabil več kot 80 tujcev, da jo posilijo na njunem skupnem domu.

Na sodišču v Avignonu sodijo tudi petdesetim moškim, obtoženim sodelovanja pri zlorabi ženske. Več protestnikov in protestnic, oblečenih v črno, je ob začetku sojenja demonstriralo pred sodno palačo.

Policija pravi, da je Dominique Pélicot zdrobil uspavalne tablete in zdravila proti anksioznosti ter jih vmešal v večerni obrok svoje žene Gisèle ali v njeno vino v njunem domu v Mazanu blizu Carpentrasa v Provansi.

Oče treh otrok je iz spletne klepetalnice, kjer so člani fantazirali o izvajanju spolnih dejanj nad nič hudega slutečimi partnerji, novačil moške, da bi posilili in spolno zlorabili njegovo ženo. Sodnik Roger Arata je napovedal, da bodo vsa zaslišanja javna, s čimer je ugodil želji Gisèle Pélicot.

Kljub temu bi bilo sojenje zanjo "grozna preizkušnja", je dejal njen odvetnik, Antoine Camus. "Prvič se bo morala soočiti s posilstvi, ki jih je prestajala več kot 10 let," je povedal za agencijo France-Presse in dodal, da se njegova stranka "ne spominja" zlorabe, ki jo je odkrila šele leta 2020. Gisèle Pélicot, ki je na sodišče prispela s podporo svojih treh otrok, ni želela sojenja za zaprtimi vrati, ker "bi to želeli njeni napadalci", je dejal Camus.

Obtoženim moškim, ki jih je najel njen mož, je bilo naročeno, naj se izogibajo kakršnim koli dišavam ali cigaretnemu dimu, da ne bi zbudili njegove žene in naj odidejo, če se premakne za centimeter, so povedali preiskovalci. Dominique Pélicot je bil aretiran 2. novembra 2020, potem ko ga je varnostnik ujel, ko je snemal ženske v lokalnem supermarketu.

Policija je na njegovem USB ključku našla datoteko z oznako "zlorabe", ki je vsebovala 20.000 slik in videoposnetkov njegove žene, ki je bila skoraj 100-krat posiljena. Krivdo je priznal.

Med obtoženci tudi lokalni svetnik, medicinski delavec, novinar ...

Zdravstvena evidenca naj bi pokazala, da je samo v enem letu dobil 450 uspavalnih tablet. Med 50 moškimi, ki jim sodijo skupaj z njim, so lokalni svetnik, medicinski delavec, novinar, nekdanji policist, paznik v zaporu, vojak, gasilec in javni uslužbenec, veliko je domačinov. V času aretacije so bili stari med 26 in 73 let.

Več obtoženih je zanikalo krivdo in policiji povedalo, da niso vedeli, da Gisèle Pélicot z dogajanjem ni bila seznanjena. Trdijo, da jim Dominique Pélicot tega ni povedal. Detektivi niso mogli identificirati in izslediti več kot 30 drugih moških, ki so bili posneti.

Preiskovalci so povedali, da je bila Gisèle Pélicot uničena, ko je izvedela za zlorabe, in da se sploh ne spomni, da bi bila posiljena. Preiskovalci so dodali, da je bila zadrogirana "skoraj do stanja kome".

"Nekega jutra se je v paniki zbudila z novo frizuro, ne da bi razumela, kako je to mogoče. Šla je k svojemu frizerju, ki ji je povedal, da je bila postrižena prejšnji dan," je dejal njen odvetnik. Povedal je, da je njegova stranka, zdaj ločena, verjela, da ima bolezen, ki je nihče ne zna razložiti, in se je posvetovala z več zdravniki, vedno v spremstvu svojega moža, ki je za njene simptome krivil utrujenost. Njeni trije otroci in drugi sorodniki so sumili, da ima Alzheimerjevo bolezen.

Sojenje bo javno

Državni tožilec in odvetniki obtoženih so zahtevali, da sojenje poteka za zaprtimi vrati zaradi "spodobnosti" in zaradi zaščite vseh strani. "Sojenje vključuje dejanja ekstremnega nasilja, ki se ponavljajo v obdobju desetih let. Videli bomo fotografije, videoposnetke in publiciteta bi bila lahko nevarna za javno spodobnost in bi spodkopala dostojanstvo posameznikov, tako žrtev kot obtožencev," je argumentirala tožilka. Toda odvetniki Gisèle Pélicot so nasprotovali.

"Želi, da ljudje izvedo, kaj se ji je zgodilo, in meni, da nima razloga za skrivanje. Nihče si ne more predstavljati, da bo moja stranka našla zadovoljstvo v razkrivanju tega, kar je pretrpela. Želi, da je to zaslišanje odprto, da bo pravici zadoščeno javno," je dejal njen odvetnik. "Če je komu všeč ali ne, to sojenje presega meje te sodne dvorane. In sojenje za zaprtimi vrati pomeni tudi prositi mojo stranko, naj jo zaklenejo na mestu s tistimi, ki so jo napadli." Pet sodnikov, ki so obravnavali primer, je po posvetu odločilo, da mora biti razprava javna.

Obtožen tudi umora

Dominique Pélicot je obtožen tudi posilstva in umora 23-letne nepremičninske agentke v Parizu leta 1991. Sophie Narme je bila omamljena, posiljena in zabodena v prsi. Druga nepremičninska posrednica, ki je bila v času napada stara 19 let, je bila napadena v podobnih okoliščinah, vendar ji je uspelo pobegniti. Policija je sporočila, da DNK, pridobljen iz krvi na prizorišču, pripada Dominiqueu Pélicotu. Sojenje v Avignonu naj bi trajalo štiri mesece. Pélicotu in 50 drugih obtoženih grozi 20 let zapora, če bodo obsojeni za hudo posilstvo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 13:08 03.september 2024.

    Grozljivo je kakšne prispevke objavlja ne/znani avtor.