Svet
112 ogledov

Hamas svari pred "Netanjahujevimi triki"

Benjamin Netanjahu Epa Benjamin Netanjahu.
Gibanje Hamas je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja obtožilo, da skuša onemogočiti dosego premirja v Gazi, potem ko je ta Hamasu očital, da zavrača pogovore.

Benjamin Netanjahu je po skoraj 11 mesecih vojne v Gazi pod naraščajočim pritiskom domače javnosti, naj s palestinskim gibanjem vendarle sklene dogovor o izpustitvi talcev. Izraelski premier je v sredo sporočil, da "poskušajo najti neko področje za začetek pogajanj," a da Hamas to zavrača, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hamas je v odzivu ponovil stališče, da nov dogovor ni potreben, saj da so se pred meseci strinjali s predlogom ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Predsednik ZDA je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izmenjavo ujetnikov, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo razdejane enklave. Izrael kljub drugačnim zagotovilom Washingtona nikoli ni pristal na ta dogovor in je nadaljeval z napadi na Gazo tudi po sprejetju resolucije o tem načrtu v Varnostnem svetu ZN.

Hamas je v današnji izjavi na omrežju Telegram posvaril pred "Netanjahujevimi triki", izraelskega voditelja pa obtožil, da pogajanja uporablja za podaljševanje agresije proti Palestincem.

Washington, ki od začetka ofenzive v Gazi Izraelu nudi vojaško in diplomatsko podporo, naj bi poskušal medtem oblikovati nov mirovni sporazum, navajajo viri tiskovne agencije Reuters.

Netanjahu pod pritiskom domače javnosti

Netanjahuju je po nedavni najdbi posmrtnih ostankov šestih izraelskih talcev v Gazi pod vse večjim pritiskom domače javnosti, naj vendarle sklene dogovor s Hamasom. Predsednik skrajno desne izraelske vlade kljub temu ne kaže resnične pripravljenosti za premirje, saj med drugim vztraja pri stališču, da bo vojska tudi ob morebitnem dogovoru obdržala nadzor nad mejo med Gazo in Egiptom.

Iz Palestine tudi danes prihajajo poročila o novih izraelskih smrtonosnih napadih tako v Gazi kot na zasedenem Zahodnem bregu.

Na palestinskih ozemljih okupacijske sile redno izvajajo tudi množične aretacije. Po ocenah nevladnih organizacij se v izraelskih zaporih trenutno nahaja na tisoče Palestincev, mnogi med njimi so v priporu brez obtožnice. V ujetništvu palestinskih oboroženih skupin v Gazi je medtem po ocenah izraelske vojske 97 ljudi, 33 naj bi bilo mrtvih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Jernej65 10:46 05.september 2024.

    Pesjanar se bori še samo za reševanje lastne riti isto kot morilski, naci Putin. Samo še debilnega Trampa manjka in gre svet v popolno maloro.