Svet
64 ogledov

HDZ praznuje, Milanovića čaka bitka za obstoj

Andrej Plenković, HDZ eoa
Največja zmagovalska nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev na Hrvaškem je HDZ, ki je dobila sedem poslanskih mandatov več kot Narodna koalicija na čelu s SDP. Včerajšnje volitve na Hrvaškem je zaznamoval tudi "spodrsljaj" predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Državna volilna komisija je namreč v soboto hrvaške volilce opozorila, da na volitvah ne smejo uporabljati mobilnih telefonov in prepovedala fotografiranje glasovnic. "Uporaba mobilnih telefonov in fotografiranje glasovnic ni primerno in je v nasprotju s pravili vedenja na volilnih mestih ter pravilih volilnega postopka," je zapisala volilna komisija. Za kršitev volilnih pravil je na podlagi hrvaškega kazenskega zakonika predvidena tudi sankcija.

V nasprotju s tem se je na volišču vedla hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarovič.Snemalci televizije N1 so jo namreč ujeli, ko je med glasovanjem s telefonom fotografirala svoj volilni list. 

Kolinda Grabar-Kitarović | Avtor: tw tw

V nevladnih organizacijah, ki so spremljale volitve, so opozorili,  da tovrstne fotografije pogosto nastajajo v primerih, ko gre za kupovanje glasov. V uradi predsednicce pa so pojasnili, da je to naredila "za spomin" ter da ni kršila nobenih zakonov.

Neverjeten rezultat HDZ

Na predčasnih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem je zmagala Hrvaška demokratična skupnost (HDZ), ki je po prešteti večini glasov osvojila 61 poslanskih mandatov, SDP s partnerji pa 54. Most je osvojil 13 mandatov.

HDZ bo za večino v saboru, za katero je potrebnih najmanj 76 poslancev v 151-članskem saboru, spet potreboval dogovor z Mostom. Potrebujejo še 15 glasov, Most jih ima 13.

Predsednik HDZ Andrej Plenković (vodenje stranke je pred dvema mesecema prevzel od Tomislava Karamanka) je uspel začeti postopek demokratizacije in posodobitve stranke ter se spustiti v zelo tesno tekmo s široko fronto strank Narodne koalicije, potem ko je kazalo, da bo zagotovo izgubil volitve. Ni mala stvar, vrniti se iz globokega prepada nepriljubljenosti ter izgube zaupanja, celo med lastnim članstvom, piše časnik Jutarnji list.

Živi zid bo ostal v opoziciji, SDP največja poraženka

Največje presenečenje volitev je sicer stranka Živi zid, ki je imela v prejšnjem mandatu enega, zdaj pa kar osem poslanskih sedežev. Kot kaže pa jih sodelovanje v vladi ne zanima.
Največji poraženec volitev pa je Socialdemokratska stranka (SDP) oziroma Narodna koalicija, ki je dobila 636.954 glasov, kar je okoli 150.000 glasov manj kot lani. Predsednik SDP  Zoran Milanović je sinoči dejal:  "Danes ni srečen dan za Hrvaško. Osem mesecev smo sodelovali v eksperimentu, v katerem se ni zgodilo nič. Hrvaška potrebuje stabilno vlado."

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 2
  • gornik 16:11 12.september 2016.

    Je že čas da komunisti total propadejo.

  • dragec 12:42 12.september 2016.

    HDZ + most = SDS + ZL