Svet
14 ogledov

Hekerji napadli IMF

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Mednarodni denarni sklad (IMF) so letos več mesecev napadali računalniški hekerji. Položaj je pod nadzorom, IMf normalno deluje.

Mednarodni denarni sklad (IMF) so letos več mesecev napadali računalniški hekerji, je v soboto poročal ameriški časnik New York Times. Tiskovni predstavnik IMF David Hawley je potrdil, da je prišlo do "IT incidenta", drugih podrobnosti pa ni povedal. Poudaril je le, da je položaj pod nadzorom in da IMF polno deluje.

Zaposleni naj bi bili o zadevi obveščeni v sredo, opozorili pa naj bi jih tudi, da je šlo za sofisticiran in resen napad. Napad je bil tako nevaren, da je Svetovna banka začasno iz varnostnih razlogov prekinila računalniško povezavo z IMF.

Napad pa naj ne bi bil povezan z aretacijo bivšega generalnega direktorja IMF Dominiquea Strauss-Kahna, saj se je napad začel še pred njegovo aretacijo.

Ne vedo še, če je bil tarča IMF
Ni pa še potrjeno, ali je bil prav IMF tarča hekerjev. Včasih slednji preprosto poskušajo širiti škodljive kode in ugotoviti, v katere organizacije lahko z njimi prodrejo, pri čemer pa nimajo vnaprej določenih tarč.

Lahko tudi, da je bil IMF tarča vse bolj razširjenega tako imenovanega hektivizma, oblike aktivizma, pri kateri skupina ljudi s pomočjo računalniških programov napade organizacijo iz političnih ciljev. O eni takšni skupini smo poročali nekaj dni nazaj, ko so v Španiji prijeli tri moške, ki so osumljeni napada na Sony PlayStation.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.