Svet
6188 ogledov

Hrvaška dviguje cestnine. To so podrobnosti

Hrvaške avtoceste
HAC s 1. julijem dviguje cene cestnin. Danes so sporočili podrobnosti.

V času od 1. julija do 30. septembra bodo na Hrvaškem znova uvedli za deset odstotkov dražje sezonske cestnine, razen za tovorna vozila in avtobuse, so danes sporočili iz Hrvaških avtocest.

Tako bo od ponedeljka za prvo skupino vozil cena cestnine na avtocesti A1 na odseku od Zagreba do Karlovca namesto dosedanjih 2,50 evra 2,80 evra, na odseku Zagreb - Dugopolje pa se bo cena zvišala na 26,40 evra namesto dosedanjih 24 evrov. 

Nadalje bo avtocestni odsek Zagreb - Reka stal 10,10 evra, medtem ko je bil doslej 9,20 evra, odsek Zagreb - Goričan pa bo namesto 5,80 evra stal 6,40 evra. Odsek Zagreb – Lipovac na A3 se bo s 16,90 evra podražil na 18,60 evra, Zagreb – Osijek pa s 16,10 evra na 17,70 evra.

Zadnja štiri leta med sezono niso dražili

V HAC opozarjajo, da so bile sezonske cene cestnin uvedene leta 2017, a tudi zadnja štiri leta (med in po pandemiji) niso bile uveljavljene kot eden od ukrepov za podporo državljanom in gospodarstvu v turistični sezoni.

Navajajo še, da je HAC z vstopom Republike Hrvaške v evroobmočje pri preračunu cen cestnin zaokrožil zneske na eno decimalno mesto, kar je uporabnikom omogočilo nižje cene. Če je na primer cestnina v preračunu znašala 20,17 evra, jo je HAC namesto na 20,20 evra zaokrožil na 20,10 evra.

Za razliko od drugih storitev HAC cen cestnin ni indeksiral glede na inflacijo in je od leta 2012 enaka.

Zakaj med sezono dražje?

Pojasnjeno je tudi, da je model sezonskih cen cestnin eden od sprejetih ukrepov finančnega prestrukturiranja podjetij v cestnem sektorju. 

Uvedba sezonskih cen cestnin za nekatere kategorije vozil izhaja iz dejstva, da se okoli 40 odstotkov celotnega letnega prometa realizira v poletnih mesecih, na nekaterih avtocestah pa se število vozil poleti poveča tudi do trikrat v primerjavi s preostalim delom leta.

Posledično se v poletnih mesecih močno povečajo stroški vzdrževanja, varnosti, nadzora in vodenja prometa. 

hrvaška, dalmacija Popotnik Popotnik Pozor, poglejte to prevaro ponudnika turistične namestitve na Hrvaškem Hrvaška policija Svet Češki turisti pri Zadru ustavili ob cesti, nato je počilo, otrok je umrl

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • bobubob 14:55 29.junij 2024.

    Pri nas se kaj takega ne bo zgodilo. Mi imamo namreč za Hrvate vedno zvrhano mero 'razumevanja' (po Ruplovo) - in prav zato pa je oni za nas nimajo. Že od sečnje v snežniških gozdovih....

  • Ender3 22:38 28.junij 2024.

    To vse za njihovo« Lipo našo». Obirajo naivne turiste kjer je možno. Da se bodo jeseni hvalili koliko so zaslužili s turizmom.

  • Avatar Garancija
    Garancija 19:38 28.junij 2024.

    Kdor hoče tja bo šel pa če je še tako drago,tudi ustrahovanje s cenami ne bo uspelo