Svet
13 ogledov

Hrvaška koalicija pod vplivom alkohola

V decembru bodo policisti poostreno izvajali prisotnost alkohola na cesti. (Foto Žurnal24 main
Dve izmed osrednjih določil sklenjene koalicijske pogodbe o sestavi nove hrvaške vlade govorita o omilitvi prometnega zakona, ki zapoveduje "nula-nula" v krvi in o prepovedi kajenja na javnih mestih.

Voditelji Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) ter Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške socialno-liberalne stranke so potrdili končno različico koalicijske pogodbe za sestavo nove vlade, ki glede organizacije kabineta in števila ministrstev ne predvideva pomembnejših sprememb.

Med prvimi potezami nove vlade bosta prepoved kajenja na javnih mestih ter omilitev zakona, ki določa vožnjo z 0,0 promila alkohola. Mandatar za sestavo nove vlade in predsednik HDZ Ivo Sanader je po popoldanskem srečanju z voditelji HSS in HSLS na sedežu vlade novinarjem povedal, da bo nova vlada prepoved kajenja na javnih mestih zahtevala predvsem zaradi skrbi za zdravje svojih državljanov. Še letos pa naj bi vlada tudi predlagala, da zakon o vožnji z 0,0 promila alkohola v krvi še naprej velja za mlade voznike, medtem ko bodo lahko imeli starejši vozniki do 0,5 promila alkohola. Če bodo slednji naredili prometni prekršek in jim bodo v krvi izmerili alkohol, pa četudi pod dovoljeno ravnijo 0,5 promila, bodo strožje kaznovani.

Sanader je še poudaril, da so se zmenili, da ne bodo izvedli referenduma o vstopu Hrvaške v zvezo Nato. Kot je pojasnil, se je podpora državljanov za vstop v omenjeno zavezništvo v zadnjih letih okrepilo in je že presegla 51 odstotkov.

Vlada do 15. januarja
HDZ, HSS in HSLS so napovedali še en krog pogovorov, v katerem naj bi se dogovorili o imenih, ki bodo zasedla položaje na čelu sabora in v vladi. Ko bodo v začetku naslednjega tedna najvišja strankarska telesa nato potrdila kadrovsko križanko, bo koalicijska pogodba nared za podpis.
Z osmimi glasovi zeleno-rumene koalicije in osmimi glasovi predstavnikov manjšin naj bi HDZ imela podporo 82 poslancev in poslank v saboru, kar pomeni tudi večino, ki bo potrdila novo vlado. Hrvaški predsednik Stipe Mesić je za 11. januar sklical ustanovno sejo novega hrvaškega sabora, ustavni rok za sestavo nove vlade pa je 15. januar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.