Svet
6 ogledov

Hrvate ogroža presladko življenje

Število debelih otrok ne narašča več. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Sosedje Hrvati se po statistikah Svetovne zdravstvene organizacije dušijo v odvečnih kilogramih. Okoli 600.000 prebivalcev ima prekomerno težo, 60.000 jih ima več kot 150 kilogramov.

Hrvaška se je tako znašla na petem mestu med najbolj "debelimi" državami v Evropi, piše Slobodna Dalmacija. Na prvem mestu je Malta, sledijo Grki in še ena država Mediterana, Turčija. Na četrtem mestu je Velika Britanija.

Najnovejša hrvaška zdravstvena raziskava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je pokazala, da ima približno 60 odstotkov žensk in 70 odstotkov moških prekomerno težo, petina od teh pa je predebelih. Predsednica društva za preprečevanje prekomerne teže Sonja Njunjić je opozorila, da imajo probleme s prekomerno težo tudi mlajše osebe v svojih dvajsetih letih.

V Sloveniji je sicer predebelih okoli 15 odstotkov ljudi.

Sladko življenje terja davek
Prekomerna teža je najbolj pogosto posledica prekomerne prehrane in pomanjkanja fizičnih dejavnosti. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so Hrvati takoj za Švicarji glede odmerkov dnevne uporabe sladkorja v Evropi. Povprečni prebivalec Hrvaške zaužije dnevno 165 gramov sladkorja oziroma le gram manj kot Švicar.

Za primerjavo, povprečni Slovenec se na dan posladka z 42 grami sladkorja, Italijan s 87, državljan BiH-a pa s 74 gramov. Poleg sladkorja, na Hrvaškem pretiravajo tudi s soljo in maščobami, medtem ko se je glede dnevnega zaužitja sadja in zelenjave Hrvaška uvrstila v sredino evropskega seznama.

Posebej zaskrbljujoče pa je, ker ima vsak šesti šolski otrok preveč kilogramov, pet odstotkov med njimi pa je predebelih. Prekomerna teža otrok je tudi posledica uživanja sladkih pijač, sladkorja in čokolad, ki poleg teže vplivajo tudi na zobni karies. Sladkarije pa enkrat ali večkrat dnevno zaužije skoraj vsak drug šolski otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.