Svet
14805 ogledov

Hud udarec za srbskega magnata s premoženjem v Sloveniji

Miodrag Kostić Profimedia
Eden najbogatejših ljudi na Balkanu Miodrag Kostič, ki si lasti tudi številna slovenska podjetja vključno z banko, je naletel na zid na obali Piranskega zaliva. Sodišče mu je vsaj začasno ustavilo načrte.

Po poročanju spletne strani Jutarnji.hr je sodišče na Reki pred nekaj dnevi zavrnilo tožbo mesta Umag proti hrvaškemu ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo. Ministrstvo je namreč lani razveljavilo koncesijo, ki jo je mesto Umag dalo podjetju Čista voda. Slednje spada v konglomerat podjetij Miodraga Kostića, enega najbogatejših podjetnikov na Balkanu z vzdevkom "kralj sladkorja" zaradi svojega vzpona na podlagi lastništva srbskih rafinerij sladkorja. Med drugim prek svoje skupine MK Group samo v Sloveniji obvladuje Gorenjsko banko, Letališče Portorož, hotel Kempinski ...

Na podlagi koncesije bi lahko podjetje Čista voda za 20 let prosto razpolagala z obalnim delom v naselju Alberi pri Savudriji, kjer so v minulih letih Kostićeva podjetja zgradila več kot sto milijonov evrov vreden luksuzni Petram Resort and Residences. V njem so vile, stanovanja in apartmaji. Slednji so se prodajali za več sto tisoč evrov. Med drugim so na strehi v hotelskem delu resorta zgradili enega največjih tovrstnih bazenov na svetu dolžine 105 metrov.

Petram Resort | Avtor: Petram Resort & Residences Petram Resort & Residences

Opičji posli?

Koncesija mesta Umaga je pomenila, da bi imeli do obale izključno pravico samo uporabniki resorta oziroma Kostićevo podjetje.

Ministrstvo je koncesijo razveljavilo, potem ko je postalo jasno, da so bili v postopku podeljevanja kršeni številni predpisi in načela, umaški župan Vili Bassanese pa je odločitve sprejemal mimo mestnega sveta. Mesto Umag je proti odločitvi ministrstva sprožilo tožbo, a jo je na prvi stopnji sodišče zavrnilo z obrazložitvijo, da država glede odločitev o morskem dobrem ni kršila pristojnosti lokalne samouprave ali kakšnega drugega zakona.

V Umagu se lahko zdaj pritožijo še na zagrebško prizivno sodišče. Po pisanju Jutarnjega je Kostić skušal ekskluzivno pravico do obale vmes dobiti še s strani Istrske županije, a je večina svetnikov iz dveh zelenih strank prošnjo odbila. 

V naravi je sicer po pisanju Jutarnjega stanje že zdaj takšno, da je hotelska plaža na kopnem praktično sezidana. Mesto Umag je za letošnjo sezono tudi dovolilo družbi Čista voda gospodarsko dejavnost izposoje senčnikov in ležalk na plaži ter postavitev montažnega objekta. 

Dogajanje okoli resorta pri Savudriji je pomemben tudi za številne slovenske lastnike parcel na tem območju, ki so jih kupili še v času nekdanje Jugoslavije ali kmalu po njenem razpadu. Lokalne oblasti niso dovolile gradnje na teh parcelah, ker naj bi bile kmetijske, vzpostavljen je bil zaščiten obalni pas. A prepoved gradnje nenadoma ni več veljala, ko se je na tem območju odločil graditi Kostić.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • jakec1575 23:26 24.avgust 2024.

    umaski zupan je podkupljen debil. kratkoviden kreten. upam, da bo hdz hrvaska zmogla zascititi javno dobro. kradeze je znan po upogibanju, ko zazvenketa. ko imas enkrat precedens javnega dobra vec ni. potem se pojavijo mangupi in opice na mejah koncesijskega ...prikaži več obmocja. taki, ki pretepajo nedolzne brez razloga.

  • Kmodri_ 20:10 24.avgust 2024.

    Srbin je dobil po gobcu... neprecenljivo!

  • Avatar Suli
    Suli 19:47 24.avgust 2024.

    Se ne sekira, ker denar prej ko slej odpre vsa vrata. Samo podmazat je treba "taprave". Leta tečejo vlade se menjajo....🤔