Svet
5317 ogledov

Hude obtožbe na račun Ursule von der Leyen

predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen EP
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naj bi si prizadevala odložiti objavo poročila o stanju pravne države, ki domnevno kritizira Italijo na področju medijev, v želji pridobiti podporo Rima za drugi mandat na čelu komisije, je poročal Politico. O vodilnih položajih bodo sicer danes v Bruslju neformalno govorili voditelji EU.

Evropska komisija v poročilu o stanju pravne države v državah članicah opozarja na zatiranje svobode medijev v Italiji, kjer je od leta 2022 na oblasti skrajno desna premierka Giorgia Meloni, je v nedeljo poročal bruseljski spletni portal Politico, ki se pri tem sklicuje na več evropskih uradnikov.

Letno poročilo z oceno, kako članice EU spoštujejo pravno državo, naj bi kolegij komisarjev prvotno obravnaval in predvidoma odobril 3. julija. Vendar pa naj bi bilo to zdaj po poročanju Politica objavljeno šele po imenovanju novega predsednika oziroma predsednice Evropske komisije. To bi se lahko zgodilo najhitreje sredi julija, lahko pa tudi šele septembra.

Po besedah dveh uradnikov je kabinet predsednice Ursule von der Leyen zaprosil generalni sekretariat Evropske komisije, naj odloži objavo poročila.

Zamuda je nenavadna

Zamuda je po poročanju Politica nenavadna in za von der Leyen obstaja tveganje, da se bo zdela politično motivirana, saj predsednica komisije trenutno išče podporo voditeljev EU, med njimi tudi italijanske premierke Meloni, da si zagotovi drugi petletni mandat.

Glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer poročanja Politica in namigovanj o političnih razlogih za morebiten odlog objave poročila danes ni želel komentirati. Pojasnil je le, da bodo poročilo predložili v obravnavo kolegiju komisarjev, ko bo to po njihovem primerno za odobritev.

Ob tem je spomnil, da je bilo v minulih letih poročilo, ki vsebuje poglavja o stanju pravne države v 27 članicah, običajno objavljeno v juliju, enkrat pa celo septembra.

Vendar pa naj poskus odložitve objave poročila ne bi bil povezan samo z Italijo, ampak tudi z drugimi članicami, med drugim Slovaško in Grčijo, še navaja Politico. Ta ob tem spomni, da je v Grčiji na oblasti premier Kiriakos Micotakis, čigar vlada je bila v zadnjem letu in pol vpletena v škandal glede uporabe vohunske programske opreme za nadzor nad političnimi nasprotniki in novinarji v državi.

Micotakis je član Evropske ljudske stranke (EPP), ki ji pripada tudi von der Leyen, in ki je odločno podprl njeno ponovno imenovanje za predsednico komisije.

Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova je ta mesec dejala, da Evropska komisija pozorno spremlja "negativne trende" glede svobode medijev v Italiji in drugih državah, tudi na Slovaškem, kjer je vlada premierja Roberta Fica potrdila sporen zakonski predlog, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:46 20.junij 2024.

    Kje je pa lobotomist MS, da jo bo zagovarjal, saj je bila vodilna pri korupciji s cepivi za ovce?!!!

  • Nelaži 10:20 20.junij 2024.

    srčno upam, da bo ta gospa zaradi korupcije v zvezi z ubojnimi kovid cepivi obsojena na dosmrtni zapor.

  • Idioti 22:07 19.junij 2024.

    JAZ ŽE OD ZAČETKA GOVORIM , DA JE TO ENA NAVADNA POLITIČNA PROSTITUTKA , sicer dobra prijateljica naše FUKONKE !