Svet
2 ogledov

Hude obtožbe odpuščene urednice

Giuliani je moral na neprijetna vprašanja glede izbire svojih tesnih sodelavcev Žurnal24 main
Nekdanja urednica izdajateljske hiše HarperCollins trdi, da so jo nadrejeni silili v laganje, ker bi resnica škodila Rudyju Giulianiju.

Nekdanja urednica izdajateljske hiše HarperCollins iz New Yorka, 54-letna Judith Regan, je vložila tožbo proti nekdanjemu delodajalcu – lastniku HarperCollinsa, News Corporation, ki sicer vodi znano konservativno televizijo Fox –, v kateri zahteva odškodnino v višini sto milijonov dolarjev. Reganova trdi, da so jo nadrejeni silili, naj laže o svojem razmerju z nekdanjim policijskim komisarjem New Yorka Bernardom Kerikom, ker bi resnica škodovala predsedniškim ambicijam Rudyja Giulianija.

Reganova trdi, da je televizija Fox oziroma njen lastnik News Corporation pod vodstvom Ruperta Murdocha odločena pomagati nekdanjemu newyorškemu županu Giulianiju, da zmaga na predsedniških volitvah. Zato naj bi jo poskušali utišati, preden so jo nato leta 2006 odpustili zaradi domnevnih antisemitskih izjav. Reganova trdi, da takšnih izjav nikoli ni dajala.

Bernard Kerik © AFP

 
Podjetje News Corporation je uradno sporočilo le, da je tožba Reganove "nezaslišana neumnost" . Kljub temu odmeva v predsedniški tekmi, v kateri je moral Giuliani sicer že večkrat doslej odgovarjati na neprijetna vprašanja glede izbire svojih tesnih sodelavcev, še posebno zaradi Kerika, ki je bil v petek na zveznem sodišču obtožen utaje davkov, korupcije in zarote. Kerik je sicer že na državnem sodišču priznal krivdo za številne "grehe", med drugim tudi zveze z mafijo.

Giuliani je Kerika leta 2004 predsedniku Georgeu Bushu predlagal za ministra za domovinsko varnost, nato pa so začela prihajati na dan ugibanja o povezavah z mafijo, nemoralnem obnašanju in marsičem drugem. Kerik je na koncu od kandidature odstopil, uradno zato, ker ni plačal davkov za varuško svojih otrok. Vsakega kandidata za visok položaj v administraciji sicer podrobno "pregledajo" agenti FBI, ali nima morda kriminalne preteklosti. Reganova trdi, da so ji vodilni pri News Corporation zabičali, naj laže preiskovalcem, ker so hoteli zavarovati Giulianija.

Kerik je poročen in ima dva otroka. Leta 2001 je začel pisati avtobiografijo z naslovom Izgubljeni sin, ki govori o njem in njegovi materi prostitutki, ki ga je zapustila. Med pisanjem knjige je spoznal slavno urednico Reganovo, ki je dotlej spravila v obtok že številne šokantne knjige znanih Američanov. Začela sta ljubezensko razmerje, ponavadi pa sta se srečevala v nekem stanovanju na Manhattnu, namenjenem reševalcem po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Kerik je bil pozneje svetovalec iraške policije. Reganova je bila pridno tiho, dokler razmerje ni prišlo v javnost med preiskavo ob nominaciji na ministrski položaj.

Murdoch se je na koncu odkrižal Reganove, katere položaj je bil vse slabši, dokler je niso decembra odpustili zaradi domnevnih antisemitskih izjav. Ne glede na to, ali je njena tožba utemeljena, pa je že sama novica o njej dodatno očrnila podjetje News Corporation in Giulianija.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.