Svet
1098 ogledov

Hudi neredi v Veliki Britaniji. Napadajo tudi policijo

Neredi v Veliki Britaniji
1/5
Profimedia
Ponoči so priprli več deset ljudi.

Ob novih nemirih in izgredih desničarskih skrajnežev, ki so po Združenem kraljestvu izbruhnili po ponedeljkovem napadu z nožem na severozahodu Anglije, je policija včeraj in ponoči aretirala več kot 90 ljudi. Premier Keir Starmer je včeraj poudaril, da vlada podpira policijo pri "ukrepanju proti skrajnežem".

Do nemirov je sinoči prišlo v Hullu, Liverpoolu, Bristolu, Manchestru, Stoke-on-Trentu, Blackpoolu in Belfastu. Ponekod so izgredniki metali rakete in steklenice, plenili po trgovinah in se spopadali s policijo, poročata britanski BBC in nemška tiskovna agencija dpa.

V Liverpoolu se je zbralo približno tisoč ljudi, ki so protestirali proti priseljencem in vzklikali islamofobne žaljivke. Soočili so se tako s policijo kot aktivisti, ki so protestirali proti skrajni desnici in širjenju sovraštva do migrantov.

Policisti s psi so se trudili razdvojiti obe strani, protestniki pa so v policiste metali opeke, steklenice in bakle, eden od policistov je dobil udarec v glavo s stolom, drugega so brcnili in vrgli z motorja.

Drugod po državi so prav tako potekale manjše demonstracije, ki pa se niso sprevrgle v nasilje. V nekaterih krajih so se izgredi nadaljevali tudi ponoči, danes pa pričakujejo nova zborovanja, vendar ne tako številčna kot v soboto.

Neredi v Veliki Britaniji | Avtor: Profimedia Profimedia

O dogajanju je včeraj razpravljala tudi britanska vlada. Premier Keir Starmer je dejal, da ima policija njegovo polno podporo pri ukrepanju proti "skrajnežem, ki skušajo sejati sovraštvo z ustrahovanjem skupnosti", notranja ministrica Yvette Cooper pa je poudarila, da "kriminalno nasilje in nered ne spadata na britanske ulice".

Protestom in izgredom je botroval ponedeljkov napad z nožem v obmorskem mestu Southport, v katerem so bile ubite tri deklice, več otrok je bilo ranjenih. Policija ocenjuje, da so bile povod za izgrede dezinformacije na družbenih omrežjih, da je napadalec islamist.

nož umor dokaz z nožem Grozljivo Svet V morilskem pohodu z nožem nad 11 otrok in 2 odrasla: Umrl že tretji otrok

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • ico8 12:56 04.avgust 2024.

    Upam,da vidi tudi od "nasih" placana(smirana!) policija, kaj se jim lahko stori v bodocnosti, ce mislijo se vedno delati po navodilih perjadi!

  • Plavi-mil 12:56 04.avgust 2024.

    Narod se prebuja, kar tako naprej, več vas je, prej bo muslimanska drhal ugotovila, da se mora ona asimilirati, NE MI, če pa ne, naj pa spokoja nazaj.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 11:58 04.avgust 2024.

    Ljudem je pač upravičeno prekipelo, "desničarske skrajneže" pa si vtaknite neka