Svet
2516 ogledov

Hudi požari v Dalmaciji, župan skoraj zgorel v avtu

Požar na Hrvaškem, Tučepi Pixsell
Na Hrvaškem se na stotine gasilcev bori z ognjenimi zublji.

Kot smo poročali, so obsežni požari včeraj zajeli območje pri Skradinu in Smokoviću. Ognjena črta je dolga kar štiri kilometre.

Ogenj pri Makarski vdrč v park Biokovo

Hud požar je izbruhnil tudi v Gornjih Tučepih pri Makarski, v predelu Čovići, razmere na terenu so še vedno težke. Po zadnjih podatkih je ogenj prodrl v naravni park Biokovo in zajel bližnji ranč, iz Gornjega Tučepa pa je bilo slišati močne detonacije. Po navedbah gasilcev naj bi šlo za eksplozije plinskih jeklenk iz starih vozil, ki so že dlje časa zapuščena. Gasilci se trudijo, da se ogenj ne bi še bolj razširil, turisti pa zapuščajo hotele. 

Po ukazu poveljnika gasilcev so bile na pomoč napotene dodatne gasilske enote. Na območje Dubravice je bila napotena Gasilska brigada Karlovške županije, na Splitsko-dalmatinsko županijo pa izredna napotitev Gasilske brigade Zagreb.

Požar v Tučepih gasi 237 gasilcev in 55 vozil.  

 | Avtor: Epa Epa

Župan se je komaj rešil

Župan Tučepa Ante Čobrnić je za hrvaške medije povedal, da se je komaj rešil iz ognjenega obroča in da mu je zgorel avtomobil. "Takoj ko je izbruhnil ogenj, sem šel z avtom do Čovića, da bi pomagal gasilcem. Takrat je bil požar še majhen, a v trenutku se je razplamtel pred mojimi očmi, zato sem skočil v avto in se odpravil domov. A ogenj je zajel avto, iz katerega sem takoj skočil ven. V nekaj minutah je zgorel, vse se je odvijalo kot v filmu, ujet sem bil v ognjenem obroču. Zdaj sem v Tučepih, ne premaknem se nikamor, v šoku sem."

"Prizadevanje gasilcev na terenu je nadčloveško. Pepel pada kot dež," poroča Index.hr. Naporna noč je bila tudi v Skradinu v zaledju Šibenika. Trenutno se s požarom bori 158 gasilcev, pridružili so se jim kanader in dva air tractorja. Gasilce najbolj skrbi, da se bo požar razširil proti Narodnemu parku Krka. Ponoči je ogenj sicer dosegel naselje Dubravice, ki je na pol poti od Skradina do parka, poroča STA. Po zadnjih podatkih je na območju skupaj zgorelo približno 780 hektarjev borovega gozda in nizkega rastlinstva. Hiše trenutno niso ogrožene. 

Hribovit teren in orkanska burja

Po besedah gasilskega poveljnika šibensko-kninske županije je zanje največja ovira hribovit teren. K širjenju požara je pripomogla močna, sunkovita in orkanska burja, veter pa je spreminjal smer, kar je še oteževalo gašenje. Gost dim občasno onemogoča gašenje z letali.

 | Avtor: Epa Epa

Ogenj je sprva zajel makijo, nizko rastlinje in borov gozd ter se nato hitro razširil, tako da je zajel štiri kilometre dolgo območje. Glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina potrdil, da so razmere na požarišču napete, saj se ogenj zaradi močne burje, ki je pihala vso noč, širi. Gasilci so ponoči po njegovih besedah evakuirali del stanovalcev in skušali hiše ubraniti pred ognjem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • natalija1 09:05 31.julij 2024.

    Zakaj ne pošljemo naših gasilskih avionov v pomoč?