Svet
1 ogledov

Hunta med ječanjem države slavi zmago

Prebivalstvo na prizadetih območjih se spopada z bojem za preživetje, saj so v c Žurnal24 main
Referendum o ustavi, ki ga je mjanmarska vojaška hunta izvedla kljub ciklonu, ki je terjal 66.000 žrtev, je uspel. Država medtem še vedno ječi po katastrofi.

Po navedbah oblasti se ga je udeležilo 99 odstotkov od 22,5 milijona upravičencev, za spremembo ustave po volji hunte pa je glasovalo 92,4 odstotka oblasti. Spremembe ustave po razlagi generalov omogočajo svobodne parlamentarne volitve, medtem ko opozicija trdi, da bo hunta tako le še utrdila polstoletno oblast. Na območjih, kjer je divjal ciklon Nagris, bodo referendum izvedli 24. maja.

Združeni narodi in mednarodna javnost medtem vladajočo hunto pozivata, naj svoje napore vendarle raje vloži v pomoč okoli dvema milijonoma ljudi, ki živijo na prizadetih območjih in nujno potrebujejo hrano, vodo in streho nad glavo.

Pomoč po kapljicah, čeprav bi bila lahko reka
Mjanmarske oblasti vztrajajo, da se lahko same spopadejo z odpravljanjem posledic, in zato ovirajo dostop tuje pomoči in vstop tujcev, tudi članom humanitarnih organizacij, v državo.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je napovedal, da bo v Mjanmar poslal visokega predstavnika ZN. V EU pa predvsem Francija zahteva, da je potrebno pomoč dostaviti tudi brez dovoljenja mjanmarskih oblasti.

Mjanmarski državni mediji so v sredo sporočili, da je v divjanju ciklona 2. in 3. maja umrlo 38.491 ljudi, pogrešanih pa je 27.838. Ocene mednarodnih človekoljubnih organizacij medtem še vedno govorijo o veliko več žrtvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.