Svet
20 ogledov

IMF: Okrevanje upočasnjeno

 Christine Lagarde Reuters
Mednarodni denarni sklad je spet posvaril pred upočasnjevanjem okrevanja globalnega gospodarstva.

Območje evra bo po oceni Mednarodnega denarnega sklada (IMF) tudi letos zabeležilo krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), rast pa se bo vrnila šele leta 2014. Letos naj bi tako BDP v evrskem območju upadel za 0,2 odstotka, prihodnje leto pa se okrepil za en odstotek. IMF ob tem za letos napoveduje 3,5-odstotno rast globalnega gospodarstva.

Sklad je tako za 0,4-odstotne točke znižal napoved za območje skupne evropske valute. Še oktobra lani je namreč IMF za območje evra napovedoval 0,2-odstotno gospodarsko rast. Lani naj bi se gospodarstvo v območju evra po oceni IMF skrčilo za 0,4 odstotka.

Kot glavni razlog za znižanje napovedi IMF navaja nadaljevanje negotovosti na finančnih trgih glede tega, ali bodo do zdaj sprejeti ukrepi zadostovali za dokončno zajezitev dolžniške krize. Zaradi še naprej povišane stopnje negotovosti naj bi do okrevanja prišlo pozneje od prvotnih ocen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.