Svet
27 ogledov

Indija razvija novo obliko turizma

hotel, hotelska soba Shutterstock
Razvoj sektorja zdravstvenega turizma v Indiji spodbuja bolnišnice in hotele, da se poslovno povezujejo, piše lokalni tisk. Gre za bolnike, ki so raje nastanjeni v hotelu kot v bolnišnici.

Po mnenju strokovnjakov področje medicinskega turizma v Indiji beleži 25-odstotno letno rast in prihodke v višini 2,5 milijarde ameriških dolarjev (skoraj dve milijardi evrov). Prav zaradi rasti poslovanja je skupina ITC v mestu Gurgaon blizu Mumbaja za "zdravstvene turiste" zgradila hotel z 58 sobami v bližini bolnišnice Jupiter Lifeline. Direktor hotela Sureš Kumar je povedal, da je to poskusni projekt in da preučujejo možnosti za odprtje podobnih hotelov v drugih mestih po Indiji.

Posel cveti že zdaj

Eden od hotelirjev iz Bangaloreja, ki ni želel biti imenovan, je potrdil, da je pet odstotkov njegovih gostov bolnikov iz bližnje bolnišnice. Pričakovanja so velika, saj so prihodki od teh gostov pogosto nad povprečjem. Saumjadžit Roj iz svetovalnega podjetja Jones Lang LaSalle je pojasnil, da je to dober posel za obe strani. Na splošno bolnišnice sicer ne dobijo dela dobička od najema hotelske sobe, ampak po drugi strani sprostijo postelje. Dober primer je partnerstvo z bolnišnico Fortis in nekaj gospodinjstev, ki so zadolžena za nastanitev in prevoz bolnikov. Tako so vedno blizu bolnišnic in zadovoljujejo tudi druge potrebe bolnikov.

Zaposleni v hotelih poznajo tudi potrebe bolnikov

Anas Abdul Wajid, direktor skupine Fortis Healthcare s sedežem v New Delhiju, je dejal, da prihodki od tujih bolnikov narašča skoraj 40 odstotkov letno, Jacob Jacob, vodja osebja v bolnišnicah Apollo, pa pravi, da so zaposleni v teh hotelih seznanjeni s posebnimi potrebami bolnikov in njihovih svojcev.

Tuji bolniki, ki iščejo sodobno terciarno oskrbo, v glavnem prihajajo iz Afrike in južne ter zahodne Azije. Stroški zdravljenja so zelo konkurenčni, saj bolniki plačajo samo od 10 do 20 odstotkov zneska, ki bi ga plačali v tujini. Roj sicer poudarja, da ne gre le za paciente iz tujine – mnogi Indijci, ki jih čaka dolgo zdravljenje in rehabilitacija, prav tako raje izkoristijo ta sistem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.