Svet
2834 ogledov

Injekcija ukrajinski morali: uničili podmornico in dobili zmogljive lovce

Ukrajina
1/5
Profimedia
Kljub uspehom, ki jih ima ruska kopenska vojska na podlagi strašljive taktike na vzhodu Ukrajine, pa so branitelji dosegli velike uspehe v zraku in na vodi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potrdil, da je Ukrajina od Zahoda prejela prva ameriška bojna letala F-16, na katera je čakala že več kot dve leti. Ob tem je na slovesnosti ob dnevu zračnih sil na kraju, ki ga iz varnostnih razlogov niso razkrili, letala pokazal novinarjem in dejal, da jih že uporabljajo v operacijah v državi.

"Zdaj je to realnost, realnost na našem nebu. Letala F-16 so v Ukrajini," je v letalskem oporišču izjavil Zelenski, ki ni razkril števila letal, ki jih je prejel Kijev. Dejal je le, da jih ni dovolj in da čakajo na dodatne dobave. Ali so prišla iz ZDA, Nizozemske oziroma Danske, ki so jih najbolj zavzeto obljubljale, ni znano. Skupaj so zahodne zaveznice sicer obljubile 65 večnamenskih F-16.

Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia

Novinarji agencije AFP so poročali o vsaj dveh letalih F-16, ki sta letali nad prizoriščem, še dve podobni, a delno zakriti letali sta bili tudi na tleh. Ali je šlo za maketi ali resnični letali, jim ni uspelo razpoznati.

Ukrajina že od začetka ruske invazije prosi zahodne zaveznice za bojna letala F-16 ameriške izdelave v upanju, da ji bodo zagotovila boljšo zaščito pred ruskim bombardiranjem. Sedaj ima namreč šibko floto tehnično zastarelih letal MiG-29 iz sovjetskega obdobja in reaktivnih letal suhoj. Letala F-16 se že desetletja ponašajo s svojo natančnostjo, hitrostjo in dosegom.

Z dovolj veliko floto bi ukrajinci lahko postali gospodarji na svojem nebu. Za zdaj sicer ni jasno, kakšno zmogljivo oborožitev bodo imeli ukrajinski F-16. Z raketami daljšega dosega bi nedvomno ruskim generalom povzročili obilo preglavic in prilagoditve zdajšnjih taktik.  

Na dno naj bi poslali pravkar popravljeno podmornico

Ukrajinske sile trdijo, da je v ruskem oporišču Sevastopol na zasedenem polotoku Krim v petek potonila ruska podmornica z imenom Rostov na Donu, potem ko so jo zadeli ukrajinski izstrelki. Podmornica razreda kilo II je ena od štirih tovrstnih v črnomorski floti, zato bi bila njena izguba hud udarec za Rusijo. Ukrajina trdi, da je Rusija doslej izgubila že 20 pomembnejših plovil oziroma tretjino črnomorske flote. Rusija izgube podmornice ni potrdila, Moskvi zvesti guverner Sevastopola pa je dejal, da so v soboto na območju potekale le obrambne podmorniške vaje in da je "v mestu vse mirno".

So pa nekateri ruski vojaški blogerji medtem potrdili, da je bil dok, v katerem naj bi bila podmornica, sodeč po satelitskih posnetkih zadet. Omenjeno podmornico so ukrajinske sile napadle in močno poškodovale že lanskega septembra, od takrat pa je bila na popravilu in so v zadnjih dneh z njo opravljali meritve pred vrnitvijo v polno uporabo. 

Ukrajinske sile naj bi v petkovem napadu poškodovale tudi več sistemov ruske protiraketne obrambe S-400, kar Ukrajini sprošča pot za nadaljnje napade na ruske sile zasedenega polotoka. 

Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia

Uspehi Rusije na vzhodu

Ruske oborožene sile počasi napredujejo v smeri strateško pomembnega mesta Časiv Jar, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na navedbe vojaških blogerjev in raziskave Inštituta za preučevanje vojne (ISW) s sedežem v Washingtonu.

Med drugim naj bi Rusi na več mestih prečkali kanal Siverski Donec - Donbas, približno 130 kilometrov dolg kanal na vzhodu Ukrajine, ki je dolgo časa predstavljal linijo obrambe za ukrajinske sile. ISW je v soboto v rednem poročilu zapisal, da ruske enote na več mestih že delujejo zahodno od kanala.

Ruska vojska pri napadu uporablja brezkompromisno taktiko, da ukrajinske položaje najprej bombardira, nato pa takoj pošlje v napad valove pehote. Ko ukrajinske sile pokosijo napadalce, Rusi hitro ponovijo bombardiranje, sledi nov pehotni napad. Na ta način ob velikanskih lastnih žrtvah počasi izčrpavajo in redčijo ukrajinski odpor, je poročal Guardian. 

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je doslej v poročilih o stanju na fronti omenjal le, da v okolici Časiv Jara potekajo intenzivni spopadi, navaja dpa. Mestece, ki je imelo pred izbruhom vojne približno 12.000 prebivalcev, predstavlja varovalko za več mest v ukrajinskem zaledju, kot sta Kostjantinivka in Kramatorsk.

Ukrajinska vojska se na vzhodu in jugu države že dlje časa brani in se je morala v zadnjih tednih na več mestih umakniti s položajev. Ko je Rusija maja odprla drugo fronto v bližini mesta Harkov na severovzhodu, je bila Ukrajina prisiljena tja prerazporediti svoje enote, ki zdaj manjkajo na drugih delih fronte. Kljub temu pa ruska vojska v poletni ofenzivi doslej ni dosegla večjega preboja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • atamama 21:24 04.avgust 2024.

    In za nas bo najbolje, da sklenemo roke in molimo, da bo pihalo proti severozahodu. Sicer bog pomagaj vsem ki bodo imeli posledice radioaktivnega sevanja..... Bilo bi precej bolje za nas, če bi bil neposreden spopad Američanov in Rusov. Tako ...prikaži več pa bo EU izbrisana ...... Ostalo pa bomo videli, morda bodo politiki obstali - in trpeli....

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 20:03 04.avgust 2024.

    https://theworldwatch.com/videos/1620685/imagine-4yrs-of-this-cackling-nonsense-if-they-steal-this-election-again/

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 19:18 04.avgust 2024.

    Zelenski NI predsednik Ukrajine, pač pa zafiksani diktator! Spoštujem vse Ukrajince, ki se nočejo boriti za Kokainskega!