Svet
9 ogledov

Ira še vedno ve, kako se dela

Dogovor je zadnji, a obenem najbolj sporen in eden najpomembnejših korakov v sev Žurnal24 main
Nekdanji pripadniki Irske republikanske armade (Ira) skušali izvesti bombni napad na sedež policije v Belfastu na Severnem Irskem.

Pred poslopjem so namreč v soboto pozno zvečer parkirali avtomobil, v katerem je bila doma izdelana bomba iz kar 180 kilogramov razstreliva, ki pa se na srečo ni sprožila.

Vozilo je sicer zajel ogenj, a se razstrelivo ni sprožilo. Poslopje, kjer je sedež skupnega katoliško-protestantskega odbora, ki vodi in nadzoruje delo nove severnoirske policije, tako ni bilo poškodovano.

Varnostniki so opazili dva moška, ki sta tekla stran od avtomobila bombe. Drugo vozilo, s katerim naj bi moška pobegnila, so našli kasneje zažgano v revnem predelu Belfasta, znanem kot utrdbi Ire. Storilci so tako za seboj zabrisali forenzične sledi.

Grožnja mirovnemu sporazumu
Vodja severnoirskih policistov Matt Baggott meni, da predstavlja incident napad na celotni mirovni proces na Severnem Irskem.

Poleg tega so v vasi Garrison na Severnem Irskem oboroženi moški v soboto zvečer iz zasede napadli policijsko patruljo. V streljanju ni bil nihče ranjen. Zaradi suma vpletenosti v napad so bili danes aretirani trije nekdanji pripadniki Ire.

Želijo vojno
Za napadoma naj bi stali nekdanji pripadniki Ire, ki nasprotujejo leta 1997 razglašeni prekinitvi ognja, s katero se je končal dolga desetletja trajajoč boj Ircev za večjo samostojnost, Ira pa je položila orožje. Ena od odpadniških skupin, imenovana Prava Ira, je leta 1998 izvedla napad z avtomobilom bombo v Omaghu. Takrat je umrlo 29 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.