Svet
20 ogledov

Iran: Zagnali prvo jedrsko elektrarno

Iran, jedrska elektrarna, Bušer
1/7
Žurnal24 main
Po dobrih 30 letih načrtovanja so v Iranu končno dobili svojo prvo jedrsko elektrarno - obrat v Bušerju ob Perzijskem zalivu, ki ga je pomagala zgraditi ruska jedrska agencija Rosatom.

Današnje odprtje nuklearke, katere gradnjo so sicer nadzorovali inšpektorji Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA ruski "prvovrstni udarec" Zahodu.

ZDA so namreč Rusijo večkrat pozvale, naj začetek delovanja jedrske elektrarne v Bušerju preloži, dokler Iran ne dokaže, da ne razvija jedrskega orožja.

Fotografije jedrske elektrarne si oglejte v galeriji.
Kljub velikim pritiskom in skepticizmu mednarodne skupnosti ter večletnim zamudam je Rosatom sedaj vendarle končal obrat in ga tudi opremil z jedrskim gorivom.

Nuklearko ob Perzijskem zalivu je sicer že v 70. letih minulega stoletja začelo graditi nekdanje hčerinsko podjetje nemškega Siemensa Kraftwerk Union AG, v 90. letih 20. stoletja pa je projekt prevzela Rusija. Dokončanje elektrarne je bilo sprva načrtovano za leto 2007.


Elektrike še ne proizvaja

Elektrarna v Bušerju še vsaj do novembra ne bo priklopljena na električno omrežje, polno obratovalno moč 1000 megavatov pa naj bi dosegla v šestih do sedmih mesecih.

V skladu z dogovorom med Teheranom in Moskvo bo za porabljene gorivne palice, ki so visoko radioaktiven jedrski odpadek, vsaj zaenkrat skrbela Rusija.

ZDA so skušale rusko udeležbo uporabiti kot enega od argumentov v jedrskem sporu z Iranom, s katerim bi režim v Teheranu prepričale, da se odpove lastnemu bogatenju urana in jedrsko gorivo uvaža iz tujine.

A Teheran vztraja pri bogatenju urana, zaradi katerega je že več let tarča mednarodnih sankcij, in zatrjuje, da je namenjeno le miroljubnim ciljem, kot sta proizvodnja elektrike in medicinske raziskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.