Svet
10 ogledov

Iranski parlament nad Ahmadinedžada

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Iranski parlament je odločil, da je predsednik Mahmud Ahmadinedžad deloval protizakonito, ko je odstavil ministra za nafto in prevzel njegove naloge.

Prejšnji mesec je Ahmadinedžad z mesta ministra za nafto razrešil Masuda Mirkazemija, saj je želel uresničiti načrt o združitvi ministrstev in njihovo zmanjšanje iz 21 na 17. To pa je na noge spravilo predstavnike konservative vladajoče elite.

Njegovo odločitev so namreč razumeli kot željo po večjem nadzoru nad naftno industrijo in denarjem, ki ga Iran dobi s prodajo nafte. Poleg tega pa je bil to za njih tudi znak, da si lahko v kratkem prisvoji tudi druga ministrstva.

Predsednik lahko odstavi ministre, in preden obvesti parlament, za tri mesece imenuje začasnega naslednika, pa je dejal Ahmadinedžad.

"Ta nezakonit in nepremišljen korak bo spodkopal interese islamske republike Iran na mednarodnih ravneh," so v poročilu zapisali poslanci parlamenta, v kateri imajo večino konservativci.

"Gospod Ahmadinedžad kot minister za nafto je in še bo sprožil odločitve, ki očitno pomenijo nezakonito vmešavanje v finančne vire države."

Vse večji trn v peti konservativcev
Spomnimo, da je bil konec aprila Ahmadinedžad več dni v sporu tudi s samim verskim voditeljem Ajatolahom Ali Kameneijem. Ta je preprečil odstavitev ministra za obveščevalno dejavnost Heydarja Moslehija, ki se ga je Ahmadinedžad želel znebiti.

Moslehi velja za tesnega zaveznika Kameneija, njegovo ministrstvo pa igra pomembno vlogo tudi pri preverjanju kandidatov na parlamentarnih volitvah, ki bodo potekale marca prihodnje leto.

Ahmadinedžad je tako devet dni bojkotiral državniške obveznosti, med drugim tudi zasedanja vlade. Zaradi spora z verskim voditeljem pa so se nekateri poslanci zavzeli tudi za njegovo odstavitev, saj bi lahko od tega "imeli največjo korist naši sovražniki".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.