Svet
14650 ogledov

Italija ne želi biti v schengenskem območju s Slovenijo

slovensko-italijanska meja Profimedia Mejni prehod Rožna dolina.
Naši zahodni sosedi so nas zaprosili za začasno prekinitev schengenskega sporazuma.

Kot razlog za začasno prekinitev schengenskega sporazuma je italijanski zunanji minister Antonio Tajani navedel, da bi se lahko med prebežniki z Bližnjega vzhoda, ki prihajajo čez slovensko-italijansko mejo, infiltrirali teroristi.

To je Tajani, ki je obenem tudi podpredsednik italijanske vlade, dejal na kongresu Južnotirolske ljudske stranke (SVP) v Meranu. Njegove besede je prenesla italijanska agencija Ansa. "Poteze Italije in ministra Tajanija glede schengna so izrazito politično motivirane, namenjene predvsem notranji javnosti v Italiji pred evropskimi volitvami, in jih kot take zavračam. Nadzore na notranji meji Italija že izvaja, iz nedavnih izjav pa ni jasno, kaj naj bi ta prekinitev schengenskega sporazuma dejansko pomenila v praksi," pravi evropski poslanec Matjaž Nemec.

Že lani oktobra, ko je Italija znova uvedla nadzor na mejnih prehodih s Slovenijo, je italijanski notranji minister Matteo Piantedosi dejal, da je njihova vzhodna meja problematična, saj se tam konča t. i. balkanska migrantska pot. "Evropski parlament je pred iztekom mandata potrdil tako celovito reformo azilnega in migracijskega sistema kot tudi reformo schengenskih pravil, v okviru katerih je potrebno iskati odgovore na vse izzive. Italija se je očitno odločila za izvoz odgovornosti pri upravljanju migracijske politike v Albanijo ter z grožnjo Sloveniji, kar je v nasprotju z dobrimi sosedskimi odnosi in iskrenim sodelovanjem znotraj EU. Poteze Tajanija so predstava za javnost. Ob tem pozivam Slovenijo, naj nadzorov s Hrvaško ne podaljšuje," dodaja Nemec.

Meje se zapirajo

slovensko-italijanska meja | Avtor: Profimedia Profimedia

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva so v prvih petih mesecih nadzora na slovenski meji izsledili 2200 tujcev z neurejenim statusom. Zavrnili so jih več kot 1300, 118 so jih aretirali.

Oktobra, po odločitvi Italije, je tudi Slovenija ponovno uvedla nadzor na mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko.

Naša severna meja je že dlje časa urejena po "neschengenskih" standardih, saj je Avstrija nadzor na meji s Slovenijo uvedla že leta 2015, ko je prišlo do prve večje migrantske krize. 

Poslanska skupina SDS zaradi, kot so sporočili, napovedi italijanskih oblasti o prekinitvi schengenskega sporazuma s Slovenijo zahteva sklic nujne seje odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

"Menimo, da zadnja poteza Italije izkazuje nezaupanje v politiko in uspešnost Slovenije glede preprečevanja nezakonitih migracij in zato predlagamo sklic nujne seje, kjer bi podrobneje obravnavali to problematiko," so danes sporočili iz SDS.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 64
  • bobubob 19:42 08.maj 2024.

    Mi smo pa z veseljem v šengenu s Hrvati. Da smo le vrgli odgovornost za svojo varnost na tuja pleča. Čisto po slovensko....

  • sokol7 20:19 06.maj 2024.

    Pravilno, še Avstrija naj jo zapre za to komunistično oblast.

  • lojs 19:27 06.maj 2024.

    v uk so sprejeli odločitev, da se migrante pošlje v ruando ... ja, moral so najti neko državo, pa nej bodo ksenofobni, nesramni prasci ... kar je preveč je preveč ... verjamem, da ste levičarji velikodušni (vsaj po gobcanju) in ...prikaži več bi sprejeli vsakega, ampak obstajamo še butasti slovenčki, ki se vsaj malo spoznamo na matematiko ... folka je neomejeno!