Svet
236 ogledov

Iz zaporov bodo spustil več kot 1.700 zapornikov

izpustitev zapornikov prenatrpani zapori v Veliki Britaniji Profimedia
V Združenem kraljestvu bodo v okviru vladnih ukrepov za zmanjšanje prenatrpanosti zaporov na prostost predčasno izpustili 1750 obsojencev.

Odločitev spremljajo tudi pomisleki glede s tem povezanih tveganj, a vlada miri, da ukrep ne zajema storilcev nasilnih kaznivih dejanj ali obsojenih zaradi nasilja v družini.

Vlada se je za predčasno izpustitev tako velikega števila zapornikov odločila zaradi izjemne obremenjenosti zaporov, zlasti ponekod v državi. Nedavno objavljene številke so razkrile, da je število jetnikov v Angliji in Walesu z več kot 88.500 trenutno največje doslej, poroča britanski BBC.

Kapacitete skoraj stoodstotno zapolnjene

Minister Jonathan Reynolds je za Sky News priznal, da je pri izpustitvi šlo za težko odločitev. A na vladi poudarjajo, da se bodo z na ta način pridobljenimi mesti lahko izognili situacijam, do kakršnih je že prišlo, ko je bila določenim storilcem kaznivih dejanj prizanesena zaporna kazen zaradi pomanjkanja prostora.

O prenatrpanosti zaporov in bremenu, ki ga to predstavlja, poročajo tudi odgovorni v zaporih, ki med drugim navajajo, da so kapacitete skoraj stoodstotno zapolnjene. Obenem se zavedajo tveganj predčasne izpustitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je za BBC dejal vodja službe za pogojni odpust Martin Jones, bodo zagotovo nekateri znova zagrešili kazniva dejanja. Temu v prid govori tudi siceršnja statistika, po kateri to v roku enega leta stori tretjina izpuščenih iz zaporov.

Določili kriterije za predčasni odpust

A kot miri vlada, med tistimi, ki so prišli na vrsto za predčasni odpust, ni storilcev nasilnih kaznivih dejanj, obsojenih zaradi nasilja v družini ter spolnih prestopnikov. Na prostost bodo predčasno zakorakali taki, ki so bili obsojeni na manj kot pet let zapora, izpustili pa jih bodo po 40 odstotkih prestane kazni, medtem ko je bil doslej pogoj vsaj 50 odstotkov.

V zadnjih mesecih je število zapornikov sicer močno naraslo tudi zaradi obsojenih zaradi sodelovanja v izgredih, ki so divjali po Angliji. Po navedbah vlade vpleteni v nemire niso izključeni iz načrtov za predčasni odpust.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.