Svet
31331 ogledov

Izpoved ostrostrelca: Včeraj sem bil programer, danes ubijam

Plačanec Wali. zajem zaslona
Vojni veteran se zdaj bori v Ukrajini.

Vojni veteran Wali, kot se je sam poimenoval, da bi zaščitil svojo identiteto, je eden od tisočih članov Mednarodne legije za obrambo Ukrajine, ki so se odzvali na klic ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Za sabo je pustil je ženo in majhnega sina, ki bo kmalu praznoval svoj prvi rojstni dan.

Ostrostrelec, po poklicu programer, je prispel s tremi rojaki, in čez Poljsko vstopil v Ukrajino, kjer se je pridružil Mednarodni legiji. ''Preprosto je. Rad bi jim pomagal. Moram jim pomagati, ker ljudi bombardirajo samo zato, ker želijo biti Evropejci, ne Rusi,'' je Wali povedal za CBC News.

Ukrajinci so ga toplo sprejeli. ''Veseli so bili, da smo prišli, takoj smo postali prijatelji. Pred tednom dni sem bil programer, zdaj pa jemljem protitankovske rakete iz skladišča in ubijam resnične ljudi. To je zdaj moja realnost,'' je dejal Wali, ki je bil včasih član elitne kanadske enote Royal 22e. Boril se je v Iraku in Afganistanu ter nedavno na strani Kurdov v vojni proti Islamski državi.

Kot je dejal, ni edini kanadski plačanec, ki se je prišel boriti v Ukrajino. CBS News poroča, da so prišli v kontakt s še petimi, a se nihče ni želel javno izpostaviti.

Vojna v Ukrajini Vojna Svet Plačanci v Ukrajini: Hrvatov naj bi bilo kar 200, so med njimi tudi Slovenci?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 58
  • jakec42 08:22 11.marec 2022.

    Torej lahko ubija brez kazni!

  • PasjaProcesija 18:31 10.marec 2022.

    Zanimivo, preko 40 komentarjev, pa očitno nihče ni opravil domače naloge. Ljudje v več člankih kličejo po enakih kriterijih, pišejo o Afganistanu, Siriji, Iraku. Kot tu piše benx: "zanimivo da afganistancev in iracanov ni branil pred bombardiranjem... " (seveda je ...prikaži več to drugim uporabnikom všeč). Ti isti ljudje tu pljuvajo po tem vojaku. Ne vedo pa, da se je ta človek na terenu zelo uspešno bojeval proti ISIS. Ampak, če bi to vedeli, bi jim pa služilo kot dokaz vpletenosti ZDA. Res pa je PR poteza.

  • leonardo 17:05 10.marec 2022.

    Ja, res si korenjak!