Svet
60 ogledov

Izrael nadaljuje smrtonosne napade v Libanonu

Libanon Profimedia
V izraelskem napadu na obalno mesto Tir v Libanonu je bilo danes ubitih najmanj pet ljudi, je sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje. Napadi izraelskih sil so se v več krajih na jugu Libanona zvrstili tudi v nedeljo, pri čemer je bilo skupno ubitih najmanj 21 ljudi, več deset je ranjenih.

"Izraelski sovražnik je davi napadel središče mesta Tir, po prvih podatkih je napad terjal pet smrtnih žrtev, še deset ljudi je ranjenih," je danes sporočilo libanonsko ministrstvo. Dodali so, da v zgodovinskem središču mesta že poteka odstranjevanje ruševin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je drugič v tednu dni napadla Tir - peto največje mesto v Libanonu, ki velja za enega najstarejših nepretrgoma poseljenih krajev na svetu, uvrščeno je tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Pred nedavnim izbruhom spopadov na jugu države je imelo okrog 200.000 prebivalcev, v njem je živela tudi številčna krščanska skupnost.

Izraelske sile so ob tem danes izdale ukaz za evakuacijo več območij v središču mesta Tir, kjer napovedujejo nove napade na domnevne položaje libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah. Prebivalce mesta v objavi na omrežju X pozivajo, naj se umaknejo proti severu.

Ministrstvo za zdravje v Bejrutu pa je pred tem sporočilo tudi, da je bilo v nedeljo v izraelskih napadih na jugu Libanona skupno ubitih najmanj 21 ljudi.

V napadu izraelskih sil na kraj Haret Saida blizu obalnega mesta Sidon je bilo uničenih več stavb, ubitih je devet ljudi, še več deset je ranjenih. Še 12 smrtnih žrtev, med katerimi je tudi več reševalcev in medicinska sestra, so zabeležili v več vaseh na jugu Libanona.

Odkar so izraelske sile 23. septembra sprožile obsežnejšo ofenzivo proti oboroženemu gibanju Hezbolah na jugu Libanona, je bilo v državi po podatkih tamkajšnjih oblasti skupno ubitih najmanj 1620 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.