Svet
5754 ogledov

Izrael storil tisto, pred čimer so ga svarili

Iran napada Izrael Profimedia
Izrael je ponoči z raketami napadel Iran, so za več ameriških medijev zatrdili neimenovani vladni viri.

Iran, ki je sicer aktiviral svojo zračno obrambo, zaenkrat poroča zgolj o nekaj sestreljenih dronih. Morebiten izraelski napad bi pomenil novo hudo zaostritev bližnjevzhodne krize.

Iranski državni mediji so danes poročali o eksplozijah v regiji Isfahan, vojska pa je nad več mesti aktivirala zračno obrambo. Več ameriških medijev, vključno s televizijo CNN, je dobilo potrditev neimenovanih ameriških uradnikov, da je Izrael z raketami napadel Iran.

V edinem uradnem odzivu Teherana je tiskovni predstavnik tamkajšnje vesoljske agencije Hosein Dalirian na omrežju X zapisal, da so uspešno prestregli več dronov, da pa za zdaj ni poročil o raketnih napadih. Tudi po navedbah več iranskih tiskovnih agencij zaenkrat ni dokazov o kakršnemkoli raketnem napadu. Prav tako ne poročajo o morebitni škodi. Jedrski objekti v Isfahanu so povsem varni, še navajajo.

Izrael za zdaj molči

Izraelska vojska za francosko tiskovno agencijo AFP ni želela komentirati navedb ameriških medijev. Morebiten izraelski napad na ozemlje Irana bi pomenil novo hudo zaostritev krize na Bližnjem vzhodu. Potem ko je Iran v povračilnem napadu zaradi uničenja njihovega konzulata v Damasku v noči na nedeljo z droni in raketami ciljal Izrael, so številne svetovne vlade pozivale izraelske oblasti, naj vendarle poskrbijo za umiritev napetosti.

Kljub temu da je Izrael s pomočjo zaveznic z ZDA na čelu prestregel veliko večino iranskih izstrelkov, je iranska vojska v nedeljo sporočila, da je z napadom izpolnila vse svoje cilje. V Teheranu so ZDA in Izrael ob tem posvarili, naj se izogneta nadaljnjim ukrepom, saj da bo v nasprotnem sledil še mnogo močnejši odgovor.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Ender3 14:15 19.april 2024.

    STA ostalim domačim medijim vsiljuje prirejene in cenzurirane informacije..Bolj verodostojne podatke si moramo iskati drugje. Postali smo del zahodne, Ameriške propagande.. https://youtu.be/OvdfJ8YwReg?si=Ae3yiWm7kec4nkCv

  • peter25 11:28 19.april 2024.

    Vceraj sem poslusal razpravo na YouTube. Americanka, Iranec, Izraelka in Palestinec. Iranec je dejal "Posledice vseh teh vojn so le mnozice beguncev v Evropi". Hkrati vidis, da se Arabci , Palestinci in Izraelci sovrazijo. Pri vsem tem gre za nafto ...prikaži več in plin. Med tem, ko se Rimsko cesarstvo bori, Kitajci le cakajo na to, da jim na koncu vse pade v roke. Kjer se prepirata dva, tretji dobicek ima. Nasi norci nas hocejo pahniti nazaj v srednji vek.

  • Anja1956 10:17 19.april 2024.

    Baje dogovorjeni povračilni ukrepi, da bo volk sit in koza cela !