Svet
462 ogledov

Izraelci med molitvijo v šoli ubili več kot 100 ljudi

Gaza Khan Younis Epa
V izraelskem napadu na šolo v Gazi ubitih več kot sto ljudi.

V izraelskem napadu na šolo v mestu Gaza, kamor so se zatekli razseljeni palestinski civilisti, je bilo davi ubitih več kot sto ljudi, je sporočila agencija za civilno zaščito na območju Gaze. Izraelska vojska pa je sporočila, da je napadla poveljniški center islamističnega gibanja Hamas v stavbi šole, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izrael je napad izvedel med jutranjo molitvijo. Šolo so zadele tri izraelske rakete, incident pa je civilna zaščita opisala kot "grozljiv pokol", številni naj bi bili ujeti v ruševinah.

Izraelska vojska je napad potrdila, vendar ni navedla nobenih podatkov o žrtvah. Pred napadom so bili sprejeti številni ukrepi, da bi zmanjšali tveganje za civiliste, je zatrdila. Hamas je stavbo uporabljal kot skrivališče za teroriste in poveljnike, od tam so načrtovali in pripravljali napade na izraelske vojake in Izrael, je dodala.

Gaza civilisti ruševine | Avtor: Profimedia Presunljiv prizor iz porušene Gaze. Profimedia

Izraelska vojska je pri tem ponovno poudarila, da Hamas sistematično krši mednarodno pravo, saj deluje iz civilnih skrivališč, civiliste pa izrablja kot živi ščit za svoje teroristične dejavnosti.

Na napad se je odzval Islamski džihad, ki je opozoril, da napad med jutranjo molitvijo potrjuje, da je bil sovražnikov cilj pobiti čim več civilistov, vključno z otroki in starejšimi. Izraelska vojska za napade na šole uporablja enako lažno pretvezo kot za napade za uničenje bolnišnic na območju Gaze, so navedli.

Vojna v Gazi je izbruhnila po napadu Hamasovih borcev na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je umrlo okoli 1200 ljudi, večinoma civilistov. Hamas je zajel tudi okoli 250 talcev, med njimi jih je 111 še vedno v ujetništvu gibanja na območju Gaze. V izraelskih povračilnih napadih je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih že skoraj 40.000 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Enzgg4 10:04 10.avgust 2024.

    Na popolnoma enak način so židovski teroristi uporabljali civilne objekte za časa mandatne Palestine, le da se oni s tem hvalijo in na tiste civilbe objekte dajejo spominske table. Škoda, da Briti niso takrat za zatiranje teroristov uporabili enakih metod, ...prikaži več kot jih uporabljajo židi danes. Potem od židolandije ne bi kamen ostal na kamnu.

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 09:08 10.avgust 2024.

    Bo treba sredi Jeruzalema postaviti en Auschwitz, potem pa v njem skuriti usrane žide!

  • Pierre 08:50 10.avgust 2024.

    Če ubiješ enega je to umor, če sto pa statistika (Joseph Goebbles)