Svet
9 ogledov

Izredne razmere v Srbiji

Ruševine hiše, v kateri je umrl zakonski par. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Ob 9.25 je Kraljevo spet streslo. Po potresu je večina prebivalcev Kraljevega šla na ulice. Razglasili so izredno stanje.

Najnovejši potres, 20. sunek po prvem potresnemu sunku malo pred drugo uro zjutraj, je imel magnitudo 2,8. Sunek je prestrašil prebivalce, ki so se iz hiš preselili na ulice.

Oblasti so razglasile izredno stanje. Oblikovali so komisije, ki bodo pregledale stanje na terenu. Župan Ljubiša Simović je prebivalce pozval, naj čim prej prijavijo objekte, v katerih bivanje ni več mogoče. Četrt mesta je brez elektrike, medtem ko se je oskrba z vodo znormalizirala.

Od javnih ustanov je največjo škodo utrpela mestna bolnišnica in Zavod za javno zdravstvo. Po besedah direktorja bolnišnice so vsi bolniki na varnem. Poškodovanih je veliko stavb, s katerih je odpadel omet, razbila so se stekla in odpadla opeka.

Fiksna telefonija deluje brez težav, medtem ko je delovanje mobilnih telefonov še vedno moteno.

Potres jih je zbudil
Prvič je Kraljevo streslo ob 1.56 zjutraj. V potresu z magnitudo 5,3 je umrl zakonski par, več kot 50 ljudi je utrpelo lažje poškodbe. Epicenter potresa je bil dva kilometra severno od mesta Kraljevo, ki leži 150 kilometrov jugozahodno od Beograda. Tla so se tresla približno trideset sekund.

Najpomembneje je, da ni več panike in da se prebivalci pomirijo ter da vedo, da vse službe funkcionirajo.
minister za notranje zadeve Ivica Dačić

Kot poročajo srbski mediji, sta v potresu umrla zakonca, na katera se je zrušil strop v hiši, kjer sta živela. Njun sin, ki je bil med potresom doma, ni poškodovan.

Po besedah ministra za notranje zadeve Ivice Dačića je pomoč v bolnišnici zaradi lažjih poškodb poiskalo okoli 50 ljudi. Po do zdaj zbranih podatkih ni nihče ujet v ruševinah, niti ni huje poškodovanih ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.