Svet
14 ogledov

Jezna množica ubila 45 ljudi

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Jezna množica na Haitiju v zadnjih tednih ubila najmanj 45 ljudi. Obtožili so jih, da so krivi za širjenje epidemije kolere. Med žrtvami številni zdravilci, ki naj bi kolero razširili s čarovništvom.

Na Haitiju vladajo izredne razmere. Kolero so po prepričanju jezne množice  zdravilci razširili s čarovništvom, žrtve pa so kamenjali ali pobili z mačetami in jih nato zažgali na cesti.

"Samo v departmaju Grand' Anse na jugozahodu Haitija so ubili 40 ljudi, večina je bila zdravilcev, ki so jih povezovali s kolero," je dejal predstavnik ministrstva za informiranje Moise Fritz Evens. Še pet ljudi so na podoben način ubili drugod po državi.

Bojijo se novih napadov na zdravilce
"Pristojni naj takoj prevzamejo odgovornost," pa je pozval Max Beauvoir, vrhovni vodja vuduja na Haitiju, ki se boji novih napadov na vudu privržence oziroma zdravilce. "Voodoo je priznana in zaščitena religija z Ustavo in ena glavnih religij Haitija," je še dejal Beauvoir. Na Haitiju naj bi se sicer z vudujem ukvarjala več kot polovica prebivalstva, preko 5 milijonov ljudi. 

Zaradi kolere umira manj ljudi, a epidemija se ne umirja
Zaradi kolere je doslej umrlo 2591 ljudi, okuženih je 121.518 ljudi, od tega so jih 63.711 sprejeli v bolnišnico. Na vrhuncu epidemije je dnevno umrlo tudi do 80 ljudi, v zadnjih petih dneh okoli 50 prebivalcev Haitija.

Kolera se širi predvsem z okuženo vodo in hrano. Kolera povzroča nalezljivo izčrpavajočo drisko, zaradi katere lahko človek v nekaj urah umre, če bolezni ne zdravimo, najenostavneje s hitro rehidracijo bolnika.  

"Prav nevednost mnogih Haitijcev o bolezni je eden od razlogov za strahove in sume okrog epidemije," je povedal Delphine Chedorge, vodja misije Zdravniki brez meja na Haitiju. Namreč, ko se je  povečalo število smrtnih žrtev, sta se stopnjevala tudi jeza in strah Haitijcev. Mnogi so izbruh bolezni pripisali nepalskim pripadnikom mirovne misije Združenih narodov (ZN) v državi, kar je bil tudi vzrok za izbruh spopadov s smrtnimi žrtvami. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.