Svet
4627 ogledov

Joe Biden izstopil iz tekme za ponovno izvolitev

joe biden vrh nata volodimir zelenski
1/2
Epa
Ameriški predsednik izstopil iz volilne tekme.

V sporočilu je napisal, da je odstop od kandidature v najboljšem interesu stranke in države.

Predsednik ZDA Joe Biden je napovedal, da bo odstopil od kandidature za ponovno izvolitev, saj da je to "v najboljšem interesu moje stranke in države".

Volitve so že čez štiri mesece, do danes pa je Biden trdil, da ne bo odstopil, čeprav so vidni demokrati nanj vršili velik pritisk. Da ne more premagati Trumpa, so presodili po slabem nastopu v debati proti republikancu Donaldu Trumpu konec junija. 

V pismu, objavljenem na njegovem računu na družbenih omrežjih, je dejal, da je bilo največja čast v njegovem življenju služiti kot predsednik. 

"Čeprav je bila moja namera kandidirati za ponovno izvolitev, verjamem, da je v najboljšem interesu moje stranke in države, da odstopim in se osredotočim izključno na izpolnjevanje dolžnosti predsednika za preostanek svojega mandata," je zapisal. 

V svoji izjavi je napovedal, da bo v naslednjem tednu nagovoril Američane in pojasnil svojo odločitev.

Zahvalil svoji podpredsednici Kamali Harris, rekoč, da je bila "izjemna partnerica". 

V dneh pred objavo je bil Biden v izolaciji na svojem domu, saj je dobil Covid-19.

Kdo se bo spopadel z Trumpom, še ni jasno, izbira, ki se ponuja kar sama od sebe, je prav podpredsednica, a nekateri dvomijo, da bi lahko zmagala v tekmi s Trumpom. Ameriški mediji poročajo, da je Biden podpirl Kamalo Harris, da ga zamenja na glasovnici za ameriškega predsednika, a tega ni v Bidnovi pisni izjavi. 

Trump se je že odzval

Novinarji CNN so nekaj minut po napovedi Bidna govorili s Trumpom. Ta je dejal, da bo šel Biden "v zgodovino kot daleč najslabši predsednik v zgodovini države".

Trump je dejal še, da pričakuje, da bo lažje premagal Kamalo Harris kot bi Bidna. 

Več sledi.

 

Komentarjev 13
  • stinger 22:24 21.julij 2024.

    Čudno, a no Holob par dni nazaj izjavil, da je Biden v odlični formi in zelo vitalen? A je tudi to sfalil😂😂😂😂

  • rd2dmk2 21:27 21.julij 2024.

    ameri imajo šanso. tale je po pomoti izstopil unga tra(m)pona pa bi morali sodniško izključit. potem pa naj se najde en, ki ni vsaj mal prtegnen od prevelike količene mcdonaldovih strupov.

  • BenX 21:09 21.julij 2024.

    Vsakemu vsaj malo pametnemu je ŽE DAVNO bilo jasno, da ta pedofilska rasistična gamad fizično ni več sposobna česarkoli. Že kar nekaj časa sebi in svoji državi ne dela drugega kot sramoto po svetu. Noji pa glavo v pesek...