Svet
14100 ogledov

Joe Biden je novi predsednik ZDA!

Joe Biden Epa
Joe Biden je zmagal. Štetje glasov je pokazalo, da je dobil večino elektorskih glasov.

Joe Biden bo postal 46. predsednik ZDA, poročajo svetovni mediji. Dosedanji predsednik Donald Trump je poražen.

Štetje glasov je pokazalo, da je Biden, nekdanji ameriški podpredsednik, osvojil večino v zvezni državi Pensilvaniji. Dobil je 3.345.906 glasov, Trump pa 3.311.448. S tem je Biden osvojil 20 dodatnih elektorskih glasov. Kasneje je prišla še vest, da je zmagal v Nevadi.

Čeprav rezultat štetja glasovnic še vedno ni dokončno znan v dveh ostalih zveznih državah, kjer je bil Biden prav tako v tesnem vodstvu, je sedaj že jasno, da je demokratski kandidat presegel mejo 270 elektorskih glasov in s tem po vsega enem mandatu iz Bele hiše izrinil republikanca Donalda Trumpa. Če bo obdržal vodstvo tudi v državah Georgia in Arizona, bo imel na koncu zelo prepričljivih 306 elektorskih glasov.

S tem, ko bo 78-letni Biden postal novi predsednik, se bo iz Bele hiše poslovila prva dama slovenskih korenin Melanija Trump.

Biden se je že odzval na Twitterju in zapisal, da je počaščen. Hkrati je obljubil, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih, ki zanj niso volili.

Kandidatka za podpredsednico, kalifornijska senatorka Kamala Harris, je objavila posnetek prvega pogovora z bodočim predsednikom. "Uspelo nam je! Uspelo nam je, Joe!", se smeji v slušalko.

Po številnih mestih v ZDA so se po objavi novice, da je 46. predsednik postal Joe Biden, na ulice zgrnile množice ljudi, ki praznujejo zmago. O tem poročajo iz New Yorka, Filadelfije, Washingtona ...

Infarktno, za nekatere s prevaro

Letošnja tekma za ameriškega predsednika bo v zgodovinske knjige gotovo zapisana kot ena najbolj napetih sploh. Po več kot sto letih je bila udeležba najvišja. Na izid je močno vplivala epidemija koronavirusa, saj je rekordno število Američanov volilo predčasno in ne šele na volilni torek. To pa je močno upočasnilo tudi preštevanje glasov in vplivalo na spremembe delnih rezultatov, ki so takoj po zaprtju volišč v torek sicer postavljali v prednost Trumpa. Tako je bilo tudi v Pensilvaniji, kjer pa je uspel Biden nadoknaditi več kot pol milijona glasov zaostanka in danes dokončno preiti v vodstvo z okoli 20 tisoč glasovi. 

Če bo Biden osvojil večino tudi v ostalih državah, bo možnost, da bi Trump z napovedanimi tožbami še skušal spremeniti rezultat v svojo korist, izredno majhna. Trump je sicer še tik pred razglasitvijo medijev, da je Biden očitno zmagal, zmagoslavno tvitnil, da je zmagovalec on sam, in to z veliko prednostjo. V zadnjih dneh namreč tako Trump kot njegovi podporniki ponavljajo trditve, da je prišlo na volitvah do velikih poneverb pri štetju glasovnic v korist demokratov. Do nekaterih posameznih napak je res prišlo, a niso imele bistvenega vpliva na rezultate v posameznih zveznih državah. Za trditve o velikanski kraji pa Trump kljub pozivom ni podal nobenih konkretnih dokazov. 

Trump zdaj z odvetniki juriša na zmago

"Vsi vemo, zakaj Biden tako hitro nastopa kot zmagovalec in zakaj mu vsi zavezniki v medijih tako pomagajo: nočejo, da pride na dan resnica," je dejal Trump po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Trump je poudaril, da zvezne države izidov volitev še niso potrdile, njegova kampanja pa je sprožila številne pravne spore.

Kot piše STA, je Trump napovedal, da bo v ponedeljek začel postopke, da se zagotovi spoštovanje zakonov in da bo izvoljen legitimni zmagovalec.

Kaj bo sledilo in kako se bo odzval vrh republikancev

A burnega dogajanja v ZDA bržkone še zdaleč ni konec, pričakovati je veliko razočaranje med Trumpovimi privrženci in tudi demonstracije v njegovo podporo, saj je Trump dal večkrat vedeti, da se ne bo dal tako zlahka spraviti iz Bele hiše. Namignil je sicer že tudi, da bi se utegnil znova potegovati za mesto predsednika leta 2024, a je veliko vprašanje, če ga bo republikanska stranka takrat še pripravljena postaviti na prvo mesto med kandidati.

Mnogi se tudi sprašujejo, kako daleč so pripravljeni iti najvplivnejši republikanci v ogenj za Trumpom, saj se marsikdo tudi na republikanski strani boji scenarijev, da bi ZDA namesto demokratičnega prenosa oblasti padle v obdobje dolgega kaosa in nasilja. 

Anthony Fauci Neverjetno Svet "Faucijevo glavo bi nataknil na sulico in jo postavil v kot Bele hiše"

Tudi če bodo v prihodnjih dneh sledili še pravni poskusi po spremembi rezultatov, pa bi moralo biti vsega konec do sredine decembra, ko se bo sestal elektorski zbor in potrdil novega predsednika. Inavguracija bo 20. januarja 2021. 

Demokrati sicer z izidom volitev ne morejo biti povsem zadovoljni, saj so se slabše od pričakovanj odrezali na volitvah v predstavniški dom in senat. V slednjem očitno ne bodo dobili tako želene večine, kar bo omejilo demokratskega predsednika pri izvajanju načrtovanih politik. 

Znova se je tudi izkazalo, da volilne napovedi niso bile točne, saj so kazale na precej udobnejšo večino Bidna.

Donald Trump Predlog Slovenija Trumpu bi podelili častno slovensko državljanstvo

Kako se nocoj počuti Janša?

Slovenija se je med preštevanjem glasov znašla v osrednjih novicah svetovnih medijev tudi po zaslugi premierja Janeza Janše. V nasprotju z zadržano politiko EU, da je treba počakati do uradnega izida, je Janša pohitel in že v sredo dopoldan čestital Trumpu in republikancem, ko je dosedanjemu predsedniku pri štetju kazalo še zelo dobro. 

"Dlje ko bo trajala zamuda in zanikanje dejstev s strani osrednjih medijev, večje bo na koncu zmagoslavje za predsednika ZDA," je zapisal.

Janša je bil tudi eden redkih evropskih vodilnih politikov, ki je tik pred volitvami izrazil trdno podporo zdaj očitno poraženemu Trumpu.

Janez Janša v Bruslju Slovenija Janša nadaljuje vojno na Twitterju, zdaj tudi proti evropskim politikom

Marsikateremu politiku očitno odleglo

"Naši državi sta tesni prijateljici, partnerici in zaveznici. Naš odnos je edinstven na svetu. Res se veselim sodelovanja," je tvitnil kanadski premier Justin Trudeau, s katerim se je dosedanji ameriški predsednik Trump večkrat zapletel v spore.

Britanski premier Boris Johnson pa je Bidnu in bodoči podpredsednici Kamali Harris čestital za "zgodovinski dosežek" ter poudaril, da so ZDA najpomembnejša britanska zaveznica. Nemški zunanji minister Heiko Maas je na Twitterju zapisal, da se veselijo sodelovanja z novo ameriško vlado. "Radi bi vlagali v sodelovanje za nov transatlantski začetek," je poudaril. Nemški finančni minister Olaf Scholz pa je poudaril, da ZDA ostajajo najpomembnejši in najtesnejši partner Evrope.

V času predsednika Trumpa so bili odnosi med ZDA in Nemčijo zelo napeti, ameriški predsednik je večkrat ostro kritiziral politiko Berlina in nemško kanclerko Angelo Merkel.

Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk pa je tvitnil, da je lahko Trumpov poraz začetek konca zmagoslavja skrajno desnih populizmov tudi v Evropi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • kapibara1 12:05 09.november 2020.

    .....Zahvala VOLI-lcem : https://www.facebook.com/photo?fbid=122942872931117&set=a.107496051142466

  • Avatar Syn
    Syn 22:38 07.november 2020.

    Ma kakšen novi predsednik neki. Trenutno ima največ glasov ljudstva, kar pa še zdaleč nič ne pomeni. Al Gore je leta 2000 tudi imel 271 glasov proti Bushu ki jih je imel 240. In kdo je na koncu bil predsednik??? ...prikaži več Tak da ne pisat nekaj na pamet. Poleg tega so na vrsti še številne tožbe in ponovna štetja v Georgii in še kje.

  • capry 22:00 07.november 2020.

    Jajo je ziher na koki, normalen človek ne more tako iztirjat,,

Sorodne novice