Svet
10 ogledov

Kaczynskega ubili?

V nesreči letala je umrl poljski predsednik s soprogo. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Nova teorija o smrti poljskega predsednika Lecha Kaczynskega kaže, da je bil namerno ubit.

Več kot mesec in pol po strmoglavljenju letala, na katerem je bil poljski predsednik Lech Kaczynski z državnim vrhom, ugibanja o vzrokih nesreče ne poniknejo. Najnovejša teorija navaja, da obstajajo dokazi, da je bil predsednik ubit.

Potem ko je v zadnjih dneh vodja poljske preiskovalne komisije Edmund Klich sporočil, da je bil nekaj minut pred nesrečo v pilotski kabini tudi poveljnik poljskih zračnih sil Adrzej Blasik, je ruska preiskovalna komisija objavila razkritje črne skrinjice. Pomožni pilot naj bi, medtem ko so leteli na višini samo 80 metrov, od glavnega pilota zahteval, naj ne pristane, temveč poleti višje, na njegovo zahtevo pa se pilot ni odzval.

Podatek iz črne skrinjice, da je letalo TU-154 do zadnjega trenutka letelo s pomočjo avtomatskega pilota, ruski preiskovalci komentirajo, da je letalo namerno strmoglavilo, predsednik Kaczynski in ves poljski državni vrh pa so bili tako namerno ubiti.

Poljski mediji navajajo, da je navigacija GPS, ki posreduje podatke avtomatskemu pilotu, namerno prekinjala podatke in da je zaradi napake računalniku (avtomatskemu pilotu) pošiljala napačne podatke, med drugim o višini letala. Podatek o napačni oceni višine tako pojasnjuje napačno odzivanje pilota. Ruska preiskovala ekipa bo poljski kmalu predala kopije podatkov s črnih skrinjic, ki bodo potrdili tako radikalne navedbe.

Ruska opozicija odkrito sumi, da bi lahko preiskovalna komisija ponaredila podatke in prikrila sledi, ki bi kazale na namerno motenje signala GPS, zato zahteva, da se Poljski predajo originalne črne skrinjice in ne le njihove kopije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.