Svet
707 ogledov

Kamala Harris in kokosova palma, kaj imata skupnega

Kamala Harris in Joe Biden
1/4
Profimedia Kamala Harris in Joe Biden
Med številnimi odzivi na družbenih omrežjih tudi fotografije kokosove palme.

Potem ko je predsednik ZDA Joe Biden po več tednih pritiska sporočil, da odstopa o kampanje za ponovno izvolitev in je izrazil podporo podpredsednici ZDA, je Kamala Harris sporočila, da se namerava potegovati za predsedniško nominacijo stranke.

"Počaščena sem zaradi predsednikove podpore in nameravam osvojiti to nominacijo," je sporočila podpredsednica ZDA preko predsedniške kampanje Joeja Bidna. "Zadnje leto dni sem potovala po državi, govorila z Američani o jasni izbiri na teh ključnih volitvah in to bom delala še naprej," je sporočila. Podporo sta ji hitro izrazila tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton in nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton, ki se je leta 2016 potegovala za nominacijo proti Baracku Obami.

Kamala Harris in Joe Biden | Avtor: Profimedia Kamala Harris in Joe Biden Profimedia

Sledili so tudi številni odzivi na družbenih omrežjih, med katerimi pa so nekateri opremljeni s fotografijo kokosove palme. 

"Gospa podpredsednica, pripravljeni smo vam pomagati " je na X zapisal havajski senator Brian Schatz, skupaj s fotografijo, na kateri pleza na kokosovo drevo. 

Guverner Kolorada Jared Polis je pod izjavo o podpori Harris objavil všečke s podobo kokosa, drevesa in ameriške zastave.

Med podpredsedničinim obiskom Severne Karoline na začetku tega meseca je tamkajšnja, sicer najmlajša guvernerka v ZDA, zapisala " S kokosove palme smo padli v dvorano, polno demokratov."

In čemu kokosove palme?

Lani maja je Harris, v govoru na na slovesnost ob prisege komisarja Bele hiše za spodbujanje izobraževalne pravičnosti, odličnosti in gospodarskih priložnosti za hispance, ob pomenu skrbi za mlade izpostavila tudi potrebo po podpori "njihovih staršev in starih staršev, njihovih učiteljev in skupnosti dodala. "Ker nihče od nas ne živi v svojem svetu sam." Nato je povedala anekdoto o svoji materi, ki ji je dejala. "Ne vem, kaj je narobe z vami mladimi. Misliš, da si pravkar padla s kokosove palme? "Obstani v okvirjih tega, kar živiš in kar je bilo pred teboj."

Ta rek je postal viralen na družbenih omrežjih, zlasti med mladimi, ključnimi volivci za demokrate. Zanje so se namreč bali, da ne bodo podprli predsednika Joeja Bidna zaradi pomislekov glede njegove starosti.

Vidni demokrati strnili vrste

Demokrati bodo predsedniškega kandidata oziroma kandidatko uradno potrdili na konvenciji v Chicagu med 19. in 22 avgustom. O novem kandidatu demokratov, ki se bo na predsedniških volitvah pomeril z republikancem Donaldom Trumpom, bo odločalo okoli 4700 delegatov stranke, kdo to bo, pa ostaja še odprto.

Čeprav je Biden ob izstopu iz predsedniške tekme v nedeljo podprl sedanjo podpredsednico Harris, po pisanju portala Politico to še ne pomeni, da bo zagotovo izbrana za demokratsko kandidatko.

Za predsedniško nominacijo se tehnično gledano lahko poteguje vsak, ki je zbral najmanj 300 podpisov delegatov. Vsak delegat lahko podpre le enega kandidata. To po pisanju Politica pomeni, da bi se lahko za nominacijo potegovalo okoli 15 kandidatov, a jih bo najverjetneje precej manj. Za osvojitev strankarske nominacije mora kandidat zbrati najmanj 1976 glasov delegatov.

Bidna je pred izstopom podprlo 3896 delegatov, a njihove podpore ne more samodejno prenesti na drugega kandidata oz. kandidatko, kar pomeni, da se tekma za glasove začenja znova.

Več vidnih predstavnikov demokratov je že podprlo Harris za kandidatko. Guverner Kalifornije Gavin Newsom, ki je veljal za možnega kandidata, je v nedeljo na družbenem omrežju X zapisal, da "nihče ni boljši za pregon temne vizije Donalda Trumpa". Podobno sta storila tudi minister za promet Pete Buttigieg in guverner Pensilvanije Josh Shapiro, ki sta prav tako veljala za potencialna kandidata.

Podprli sta jo tudi senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren in senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, ki sta se leta 2020 za nominacijo potegovali proti Bidnu.

Demokrati se morajo odločiti tudi, kdo bo kandidat za podpredsednika, kar bi lahko spet povzročilo razdore v stranki. Med možnimi podpredsedniškimi kandidati, ki bi jih izbrala Harris, se po poročanju ameriške mreže CNN omenjajo guvernerji Kentuckyja Andy Beshear, Severne Karoline Roy Cooper in Pensilvanije Josh Shapiro.

Po Bidnovi odločitvi o odstopu od kandidature se je po poročanju britanskega BBC povečalo tudi število donacij demokratom.

Biden bo medtem ostal predsednik ZDA do inavguracije njegovega naslednika januarja prihodnje leto, razen če bi se morda odločil za predčasen odstop s položaja. Na družbenih omrežjih je sicer zagotovil, da namerava končati predsedniški mandat.

joe biden vrh nata volodimir zelenski | Avtor: Epa Epa
Več republikancev je Bidna že pozvalo k odstopu s položaja. Med njimi je republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki je na svojem družbenem omrežju Truth social zapisal, da če Biden ne more kandidirati za predsedniški stolček, ne more voditi države.

Zadnji predsednik ZDA, ki je odstopil od kandidature za ponovno izvolitev, je bil Lyndon Johnson. Njegova razširitev vietnamske vojne v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je razdelila demokratsko stranko, vendar je Johnson svojo odločitev objavil marca 1968 - osem mesecev pred volitvami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Zoran
    StarMačk 09:52 22.julij 2024.

    Trenutno imajo demokrati le enega kandidata, pravzaprav kandidatko, ki ima dovolj javne podpore, da premaga Donalda Trumpa. To je Michelle Obama! Vendar pa imajo s tem demokrati eno veliko težavo, ki se ta trenutek zdi nerešljiva. Kadar nanese vprašanje na ...prikaži več politiko, Michelle Obama vztrajno odklanja možnost, da bi se tudi sama podala v boj za Belo hišo...

  • Enzgg4 09:33 22.julij 2024.

    Oba sta spodaj kosmata?

  • ico8 09:15 22.julij 2024.

    Odprite ta Link, pa boste videli zakaj so mislili na koksovo zadevo in ne na drevo. Baba je se bolj nora kot dementni Biden: https://x.com/GuntherEagleman/status/1815101785574621243