Svet
8 ogledov

Kapitan že zapustil ladjo?

Plakat al Asada Reuters
Rusija in Kitajska sta znova onemogočili posredovanje Zahoda v Siriji, kjer so včeraj doživeli najbolj krvav dan, odkar so sprožili upor proti Damasku. Al Asad se je potuhnil.

Sirija je včeraj po poročanju aktivistov doživela enega najbolj krvavih dni v 16-mesečnih spopadih.

Kje je al Asad?

Sirski predsednik Bašar al Asad se v javnosti ni pojavil vse od včerajšnjega bombnega napada v Damasku, v katerem so bili ubiti obrambni minister in njegov namestnik, ki je tudi svak predsednika, ter vodja krizne celice, ranjenih pa je bilo več ministrov in visokih varnostnih predstavnikov.  

Uradni viri iz Damaska sicer trdijo, da al Asad ni zapustil mesta, vendar pa tako opozicijski viri kot zahodni diplomati trdijo, da je predsednik že zbežal v obalno mesto Latakia.

Že se je začelo pojavljati vprašanje, kam bi se al Asad lahko zatekel, če bo prisiljen bežati iz svoje države. Iz izjav zunanjepolitičnega svetovalca ruskega predsednika Vladimirja Putina Jurija Ušakova je mogoče sklepati, da je Moskva, ki je sicer poleg Kitajske glavna sirska zaveznica in že ves čas blokira sankcije Združenih narodov, do usode al Asada precej indiferentna. Ušakov je dejal, da o tem, ali bi bili pripravljeni dati zatočišče al Asadu, še niso razpravljali.

Nekateri britanski mediji pa navajajo, da je Sirijo že zapustila njegova soproga Asma Asad. Proti Rusiji naj bi odletela le nekaj ur po omenjenem napadu.

Že tretji veto Rusije in Kitajske

Varnostni svet Združenih narodov je danes glasoval o resoluciji, ki je predvidevala podaljšanje mandata opazovalne misije v Siriji, hkrati pa sankcije v skladu s sedmim poglavjem ustanovne listine Združenih narodov. To pomeni, da je dopuščena možnost vojaškega posredovanja.

Rusija in Kitajska pa sta na resolucijo znova, tokrat že tretjič, vložili veto. Tako sta znova ubranili sirski režim pred zaostrovanjem sankcij zahodnih držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.